Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Varázslatos Üvegvilág februárig

2010. november 16. 4:00 // Forrás: vmmuzeum.hu
Tekintettel a tárlat vártnál nagyobb sikerére, a Laczkó Dezső Múzeum meghosszabbította Üvegvilág című kiállításának nyitvatartási idejét.

November 21-ig még a teljes kiállítás látható, utána a tárlat módosított verziója 2011. február 28-ig.

Az Üvegvilág egyértelműen az utóbbi évek kiállítási sikere. A tárlat látogatottsága háromszorosa a megszokottnak, hétvégenként azonban akár tízszer annyi érdeklődő érkezik, mint korábbi időszakokban!

levélnyomó

Az üveg, mint anyag nem csak az alkotókat, de a hétköznapi embert is csodálatra készteti. Az anyag jin-janként megannyi ellentétet rejt magában: egyszerre törékeny és szilárd, átlátszó és színes, rideg és mégis meleg, erő és mégis csupa lágyság. A kiállítás megpróbálja megfejteni az üveg titkát, hiszen már őseink is rájöttek, hogy életük csak az üveggel lehet teljes.

A tárlatban az üvegtörténet és a dizájn-üvegek mellett a hétköznapi üvegtárgyak, érdekességek is megtalálhatók: háztartási üvegek (pl.: üvegvasaló), orvosi üvegek (pl.: kacsa, üvegszem), a gyerekek örömére van üvegállatkert is. A borászati kereskedelem, a vadászati és a sportrelikviák a férfiakat kötik le, míg az illatszeres üvegek, a színvilág és az ékszerek inkább a hölgyeket vonzzák. Vannak témák, mint a vallási élet sokféle üvegábrázolása, a retro üvegek, a díszüvegek, a főúri üvegek, a világítóeszközök, a történeti korok üvegei és a „szemétdombról” begyűjtött üvegek, amelyek általános érdeklődést keltenek.

római kancsó

A kiállítás meghosszabbításához a múzeum szakemberei átszervezték soron következő tárlataik megnyitásának idejét és helyét.

2010. december 9. – Jubileumi kiállítás a veszprémi múzeum első piarista tanár - geológus igazgatója, Laczkó Dezső születésének 150. évfordulója és a piarista rend veszprémi megtelepedésének 300. évfordulója tiszteletére.
2010. december 16. – Segélykiál(lí)tás. Jótékonysági kiállítás a Devecser térségiekért
2011. február 10. – Kézilabda és kézilabda-történeti kiállítás
2011. március 8. – A lublini Szentháromság-kápolna freskói (Kelet és Nyugat találkozása)
2011. március 21. – Anne Frank kiállítás és emléktárgyak a veszprémi zsidóságtól
2011. május 18. – Történeti és kortárs művészet a Balaton északi térségében

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.