Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Szentivánéji álom Veszprémben

2010. november 24. 4:01
Shakespeare mindig aktuális – mondta Eperjes Károly, aki három szerepben is feltűnik a Szentivánéji álomban.

Médianapon mutatták be november 23-án a Szentivánéji álom című vígjátékot a Veszprémi Petőfi Színházban. Shakespeare talán legtöbbet játszott művét állította színpadra a veszprémi társulat Szergej Maszlobojscsikov rendező irányításával. Hálás feladatot a mű a rendezőknek, színészeknek, hiszen remek szerepek tucatjaiban lehet a színpadon brillírozni. Az előadásban együtt lép színpadra Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója és Oberfrank Pál igazgató.


Eperjes Károly

– Shakespeare mindig aktuális – mondta Eperjes Károly, aki Pukk, Philostratus és Tetőfi szerepében lép színpadra. – Nem is Shakespeare darabjának színpadra állítása, hanem a rendezővel való munka jelentette a kihívást. Ez a fajta orosz színházi kultúra nem annyira ismert a magyar színészek előtt. Ezért is hoztam Szergejt Veszprémbe, egyfajta pedagógiai céllal. Ez gyönyörű előadás, nem szabad engedni, hogy elmúljon vagy meghaljon. Sokat lehet ebből tanulni, ez az orosz kultúra.


Szergej Maszlobojscsikov

Szergej Maszlobojscsikov valóban megmutatja, mennyire másképpen látják az oroszok a világot, egészen más arcát láthatjuk a Szentivánéji álom vígjátéknak. – Nagyon jó, ha egy alkotás kapcsán van lehetőség, hogy különbözőképpen állítsuk színpadra. Arra törekedtem, hogy azt valósítsam meg, azokat a témákat mutassam meg, amelyeket bennem ez a darab létrehoz vagy előír – mondta a rendező.

– A veszprémi színészek nagyon figyelmesek, nagyon odaadók. Éreztem a munka iránti elhivatottságot és érdeklődésüket. Egy rendező számára ez a legnagyobb jutalom – emelte ki Szergej Maszlobojscsikov.


Oberfrank Pál

Amióta a színház igazgatója lett, Oberfrank Pál először játszik együtt a társulattal, de ahogy ő fogalmazott: „csak egy színész vagyok, nem játszottam soha az igazgató szerepét”. Szerinte jó együtt dolgozni a társulattal, mert így másik minőségben ismerhetik meg egymást.

– Minden Shakespeare darab kihívás – számolt be róla az igazgató, aki Tompor szerepét alakítja majd. – Az, hogy orosz rendezővel, Szergej Maszlobojscsikovval dolgozunk együtt, az is egyfajta kihívás. Mindkettő izgalmas dolog, és jó ez a játékosság. Összetalálkoznak a fiatalabbak és mi, középkorúak, a generációk a színpadon megint együtt játszhatnak egy érdekes, kicsit elvarázsolt világban.

William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának premierje november 26-án (pénteken) este hét órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban. A darab varázslatos világba repíti a nézőt, ahol a férfi és nő közötti kapcsolat, a törvények szigora és az álom együtt szövi a mesék világát az athéni erdőben.

Janni Anikó
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.