Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Szeles újra a Petőfiben

2008. június 11. 16:25
Több éves kihagyás után Szeles József újra a Petőfi Színházban játszik. Bujtor István először Andersen szerepére kérte fel az Én is a kisöcsém című zenés vígjátékban. Jelenleg a Hyppolitban próbál, de tárgyalnak a jövőről is. Azt egyelőre nem kívánta elmondani a színművész, hogy miben láthatja majd a közönség a következő évadban. Egyelőre tárgyalunk, akkor tudok beszámolni részletekről, ha már biztosat tudok, - mondta Szeles József. A színművésszel a nagy visszatérésről, a színház jelenlegi vezetéséről és a jövőről beszélgettünk.
- Azon kevesek közé tartozol, akik nem váltogatnak sűrűn színházat. A Petőfibe második alkalommal kerültél vissza, egyelőre igaz nem státuszba, hanem konkrét szerepekre szerződéssel…

- 1989-ben a diploma után Tordy Gáza szerződtetett le a veszprémi Petőfi Színházba. Itt is maradtam egészen 2004-ig. Akkor szerződtem át a Pannon Várszínházba. Szóval 18 év alatt két színház, egy városon belül. Így azt hiszem, mondhatom, hogy elég röghöz kötött vagyok. 89-ig Budapesten 4 év alatt fordultam meg 5 színházban a Madáchtól az Operettig.

- Miért jöttél el anno a Petőfiből?

- Egyszerű a válasz, nem is titkolom. Kolty Helgával nem akartam együtt dolgozni. Abban, ahogy ő vezette a színházat nem akartam részt venni. Nem bírtam elviselni emberileg elviselni, amit a színházzal és a színészekkel csinált. Ajánlott ugyan szerződést, de visszautasítottam.

- Milyennek látod most a Petőfi Színházat?

- Négy év után jöttem vissza, és semmi sem olyan, mint volt, annak idején. Most jól érzem magam itt. A társulatban néhányan megmaradtak a régiek közül. Erősségében nem tisztem megítélni, de úgy látom, alakul egy jó társulat. Bujtor István eddigi munkájáról csak jót mondhatok. Amit róla tudtam, színházi, filmes múltjáról elég volt ahhoz, hogy bízzak benne, és igent mondjak, mikor szerepet ajánlott. A bizalom kétirányú. Így azt hiszem ember nincs, aki gondolkodott volna a felkérésen.

- A visszatérésed óta túl vagy az első szerepen. Andersen az Én és a kisöcsémben. Szeretted ezt a darabot?

- Tizennyolcszor játszottuk ebben az évadban. Kellemes volt, mind a próbafolyamat, mind pedig az előadások. És a közönség is hálás. Új fajta színházat hozott el nekik ez a darab. Minden előadás vastapssal végződött. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez kimondottan nagy sikernek mondható. Megmutatta magát egy felszabadult színészgárda, s ezzel egy más gondolkodás. Mivel operett-musical szakon végeztem a zenés darabok kimondottan közel állnak hozzám

- A Hyppolitban már biztos, hogy játszol. Mi lesz azután?

- Valószínűleg lesz az után is. Már tárgyalunk egyes szerepekről, de konkrétumot egyelőre nem tudok mondani. A Hyppolit a lakájban Nagy András szerepét kaptam, egyszer már játszottam Koltay rendezésében, de most biztosan egész más lesz.

- Mit gondolsz az évadtervről?

- Nekem, mint színésznek tetszik ez az évadterv, látok is magamnak benne feladatot, lehetőséget. A nézők szempontjából és érdekes, gazdag évad lesz, mert szinte minden műfajt, ezzel minden igényt lefed.

- Húsz éve játszol Veszprémben. Ismered az itteni közönséget. Mire van igényük?

- Kettős célt kell kiszolgálni. Pénzt kell keresni, be kell hozni a nézőt, de művészi értéket is alkotni kell. Van, aki az értékek mellett indul el és kockáztat. Erre is van befogadó réteg Veszprémben. Azok, akik a komolyabb és mélyebb darabokat szeretik, elszoktak a színháztól. Vagy épp elmentek Győrbe, Székesfehérvárra, vagy akár Budapestre, ha színházba akartak menni. Tordy Géza idejében, a 80-as években tömkelegével tartottuk a magyar ősbemutatókat Veszprémben. Igaz a világ is változott, de a nézők nem, maximum megöregedtünk. Az igény megmaradt. Úgy látom, ez az új színházvezetés meg akarja adni ezt a fajta művészi értéket. Vissza akarják csalni a színházszeretőket. Az évadot kellő arányban ötvözték, az is itt marad, aki a zenés darabokat szereti és visszajönnek azok, akik évek óta nem kapták meg, amire vágytak.

 

Füssy Angéla
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.