2020. október 31.
//
Farkas névnap

Intelligens egészségügyi együttműködés

2010. december 1. 5:00
PE
Az új optimalizálási lehetőségeket, az intelligens egészségügyi megoldásokat mutatták be a Veszprémben november 30-án rendezett fórumon.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara adott otthont a hagyományteremtő kezdeményezésnek, mely a tudomány, az ipar és a közigazgatás új szellemű kooperációjának megalapozója.

– Az intelligens egészségügy interdiszciplináris terület, az orvostudomány, a rendszertudomány és az informatika tudományának szervezett együttműködése szükséges a hatékony megvalósuláshoz – mondta dr. Friedler Ferenc dékán nyitóbeszédében.

– A kar nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztő tevékenységgel támogatja az egészségügyi rendszerek modernizációját, a minőségi fejlődést. Az ipar óriási potenciált lát a területen, Veszprém megye elsőként csatlakozott a megújítás folyamatához – emelte ki Miletics Pál, a szervező Magyar Telemedicina és e-Health Egyesület elnöke, a Telenor Digitális Magyarország projektjének osztályvezetője.

Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke is ezt erősítette köszöntőjében, hangsúlyozta, az együttműködés lehetőséget kínál az egészségügy minőségének és az emberek életének javítására, innovatív megoldásokat hozhat felszínre. Az ehhez kapcsolódó kormányzati terveket dr. Surján György, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megbízott főigazgatója mutatta be, beszélt a fejlesztési forrásokról, eszközökről. Ismertette a kulcsprojekteket, amelyek segítségével egységes, jól működő egészségügyi rendszer valósulhat meg. A közhiteles nyilvántartások és az adatok jobb áramoltatása csökkenti majd az intézmények terheit.

A fórum lehetőséget biztosított a területen dolgozó szakemberek számára igényeik bemutatására. Dr. Kósa István, a Műszaki Informatikai Kar docense, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa mutatta be az egészségügyi folyamatok múltját és jövőjét. Hangsúlyozta, hogy az egészségügy logisztikája is megújításra szorul, hiszen professzori szinten születik döntés, amit egy algoritmus is el tudna végezni. Az algoritmusok rendelkezésre állnak, a megoldás az infokommunikációban keresendő. Az intelligens egészségügyi rendszerek az egészségügyi szolgáltatások és intézmény-rendszer optimalizált működtetését lehetővé tevő olyan új generációs technológiai és szervezési megoldások, amelyek az orvosi és logisztikai folyamatok vezérléséhez szükséges információkat a legoptimálisabb helyen, időben, módon és gyakorisággal gyűjtik, elemzik és használják fel.

Az új lehetőségeket szakmai szempontból a fórum első szekciójának előadói mutatták be, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának nemzetközi hírű professzorai által vezetett kutatócsoportok aktív tagjai.

Az intelligens egészségügyi rendszerek fejlesztése és üzemeltetése nagyon komplex feladat, csak a meghatározó szereplők, az állam, az önkormányzatok, az ipari szereplők és a tudomány képviselőinek új típusú, az eddigieknél hatékonyabb együttműködése képes a szükséges tervezési és üzemeltetési kihívásokat leküzdeni. Az ipar hozzájárulása az egészségügy modernizációjához elnevezésű szekcióban a meghatározó vállalatok képviselői tartottak előadást.

vehir.hu

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.