2021. március 9.
//
Franciska névnap

Intelligens egészségügyi együttműködés

2010. december 1. 5:00
PE
Az új optimalizálási lehetőségeket, az intelligens egészségügyi megoldásokat mutatták be a Veszprémben november 30-án rendezett fórumon.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara adott otthont a hagyományteremtő kezdeményezésnek, mely a tudomány, az ipar és a közigazgatás új szellemű kooperációjának megalapozója.

– Az intelligens egészségügy interdiszciplináris terület, az orvostudomány, a rendszertudomány és az informatika tudományának szervezett együttműködése szükséges a hatékony megvalósuláshoz – mondta dr. Friedler Ferenc dékán nyitóbeszédében.

– A kar nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztő tevékenységgel támogatja az egészségügyi rendszerek modernizációját, a minőségi fejlődést. Az ipar óriási potenciált lát a területen, Veszprém megye elsőként csatlakozott a megújítás folyamatához – emelte ki Miletics Pál, a szervező Magyar Telemedicina és e-Health Egyesület elnöke, a Telenor Digitális Magyarország projektjének osztályvezetője.

Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke is ezt erősítette köszöntőjében, hangsúlyozta, az együttműködés lehetőséget kínál az egészségügy minőségének és az emberek életének javítására, innovatív megoldásokat hozhat felszínre. Az ehhez kapcsolódó kormányzati terveket dr. Surján György, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megbízott főigazgatója mutatta be, beszélt a fejlesztési forrásokról, eszközökről. Ismertette a kulcsprojekteket, amelyek segítségével egységes, jól működő egészségügyi rendszer valósulhat meg. A közhiteles nyilvántartások és az adatok jobb áramoltatása csökkenti majd az intézmények terheit.

A fórum lehetőséget biztosított a területen dolgozó szakemberek számára igényeik bemutatására. Dr. Kósa István, a Műszaki Informatikai Kar docense, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa mutatta be az egészségügyi folyamatok múltját és jövőjét. Hangsúlyozta, hogy az egészségügy logisztikája is megújításra szorul, hiszen professzori szinten születik döntés, amit egy algoritmus is el tudna végezni. Az algoritmusok rendelkezésre állnak, a megoldás az infokommunikációban keresendő. Az intelligens egészségügyi rendszerek az egészségügyi szolgáltatások és intézmény-rendszer optimalizált működtetését lehetővé tevő olyan új generációs technológiai és szervezési megoldások, amelyek az orvosi és logisztikai folyamatok vezérléséhez szükséges információkat a legoptimálisabb helyen, időben, módon és gyakorisággal gyűjtik, elemzik és használják fel.

Az új lehetőségeket szakmai szempontból a fórum első szekciójának előadói mutatták be, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának nemzetközi hírű professzorai által vezetett kutatócsoportok aktív tagjai.

Az intelligens egészségügyi rendszerek fejlesztése és üzemeltetése nagyon komplex feladat, csak a meghatározó szereplők, az állam, az önkormányzatok, az ipari szereplők és a tudomány képviselőinek új típusú, az eddigieknél hatékonyabb együttműködése képes a szükséges tervezési és üzemeltetési kihívásokat leküzdeni. Az ipar hozzájárulása az egészségügy modernizációjához elnevezésű szekcióban a meghatározó vállalatok képviselői tartottak előadást.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.