2021. március 7.
//
Tamás névnap

Dunántúli régiók fejlesztése

2010. december 3. 3:00
Pannon Egyetem
Az egyetemi projekt célja a közép- és nyugat-dunántúli régiók versenyképességének növelése és munkahelyteremtés.

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) mint konzorciumvezető és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem által alkotott konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-4.2.1/B konstrukciója révén 3 milliárd forint támogatásban részesült. A projekt célja a közép- és nyugat-dunántúli régiók versenyképességének növelése, tőkevonzó és munkahelyteremtő képességének fokozása a két egyetem összehangolt kutatásai által, a kutatási kapacitások nemzetközi szintű fejlesztésével.

A felsőoktatási intézmények a projekt megvalósításával jelentős lépést tesznek a kutatóegyetemmé válás irányába. A stratégiai kutatások konkrét célkitűzése magas hozzáadott értékű, környezetkímélő és energiahatékony járműipari termékek, technológiák és üzemanyagok fejlesztése, tekintettel az általános környezettudományi és energiagazdálkodási szempontokra és a fenntartható fejlődésre.

A két egyetem közös projekt-stratégiája túlmutat a pályázatban vállalt tevékenységen – egy regionális együttműködésre épülő kutatóintézet létrehozásáról határozott a partner-intézmények vezetősége. E stratégia rövid távú tervei között szerepel a projekt témájához kötődő MTA kutatócsoport létrehozása, amely megalapozza a kutatási együttműködés folytatását.

A projektstratégia kiemelt témái: új anyagok, nanotechnológia, tribológia, megújuló energiaforrások (üzem- és kenőanyagok), illetve jármű-informatika.

A projekt szakmai rendezvényére 2010. december 1-jén, szerdán került sor a Széchenyi István Egyetem „E” épületének V.I.P. termében (Győr, Egyetem tér 1.). A 9.30-kor kezdődő programon dr. Szekeres Tamás, a SZE-Győr rektora mondott köszöntőt, majd dr. Palkovics László, a projekt kutatási igazgatója, a SZE-Győr Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontjának kutató professzora ismertette a projekt stratégiáját. A SZE-Győr részéről dr. Czinege Imre, a Pannon Egyetem részéről dr. Kristóf János, a két felsőoktatási intézményben zajló kutatás vezetői adtak átfogó képet a projekt-tevékenységről, ezután a négy kutatási főirányhoz kapcsolódó előadások következtek.

Az ebédszünetet követően a projektben részt vevő kutatók és az ipari partnerek közötti kerekasztal-beszélgetéssel zárult a szakmai program. Utóbbi kezdeményezés azon a célkitűzésen alapul, hogy bár a projekt közvetlen célja az alapkutatási kapacitások és kompetenciák intenzív fejlesztése, a kutatási tématerületek a kapcsolódó iparág kulcsproblémáinak megoldására fókuszálnak, ezzel biztosítva a projekt során létrejövő eredmények későbbi hasznosulását. Az érintett stratégiai iparágak vezető hazai képviselői ezért kaptak meghívást a kutatási koncepció kialakításában való részvételre, s a két egyetem partnerként továbbra is számít a gazdasági szereplők aktív együttműködésére a projekt megvalósítása során.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.