2020. október 20.
//
Vendel névnap

Dunántúli régiók fejlesztése

2010. december 3. 4:00
Pannon Egyetem
Az egyetemi projekt célja a közép- és nyugat-dunántúli régiók versenyképességének növelése és munkahelyteremtés.

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) mint konzorciumvezető és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem által alkotott konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-4.2.1/B konstrukciója révén 3 milliárd forint támogatásban részesült. A projekt célja a közép- és nyugat-dunántúli régiók versenyképességének növelése, tőkevonzó és munkahelyteremtő képességének fokozása a két egyetem összehangolt kutatásai által, a kutatási kapacitások nemzetközi szintű fejlesztésével.

A felsőoktatási intézmények a projekt megvalósításával jelentős lépést tesznek a kutatóegyetemmé válás irányába. A stratégiai kutatások konkrét célkitűzése magas hozzáadott értékű, környezetkímélő és energiahatékony járműipari termékek, technológiák és üzemanyagok fejlesztése, tekintettel az általános környezettudományi és energiagazdálkodási szempontokra és a fenntartható fejlődésre.

A két egyetem közös projekt-stratégiája túlmutat a pályázatban vállalt tevékenységen – egy regionális együttműködésre épülő kutatóintézet létrehozásáról határozott a partner-intézmények vezetősége. E stratégia rövid távú tervei között szerepel a projekt témájához kötődő MTA kutatócsoport létrehozása, amely megalapozza a kutatási együttműködés folytatását.

A projektstratégia kiemelt témái: új anyagok, nanotechnológia, tribológia, megújuló energiaforrások (üzem- és kenőanyagok), illetve jármű-informatika.

A projekt szakmai rendezvényére 2010. december 1-jén, szerdán került sor a Széchenyi István Egyetem „E” épületének V.I.P. termében (Győr, Egyetem tér 1.). A 9.30-kor kezdődő programon dr. Szekeres Tamás, a SZE-Győr rektora mondott köszöntőt, majd dr. Palkovics László, a projekt kutatási igazgatója, a SZE-Győr Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontjának kutató professzora ismertette a projekt stratégiáját. A SZE-Győr részéről dr. Czinege Imre, a Pannon Egyetem részéről dr. Kristóf János, a két felsőoktatási intézményben zajló kutatás vezetői adtak átfogó képet a projekt-tevékenységről, ezután a négy kutatási főirányhoz kapcsolódó előadások következtek.

Az ebédszünetet követően a projektben részt vevő kutatók és az ipari partnerek közötti kerekasztal-beszélgetéssel zárult a szakmai program. Utóbbi kezdeményezés azon a célkitűzésen alapul, hogy bár a projekt közvetlen célja az alapkutatási kapacitások és kompetenciák intenzív fejlesztése, a kutatási tématerületek a kapcsolódó iparág kulcsproblémáinak megoldására fókuszálnak, ezzel biztosítva a projekt során létrejövő eredmények későbbi hasznosulását. Az érintett stratégiai iparágak vezető hazai képviselői ezért kaptak meghívást a kutatási koncepció kialakításában való részvételre, s a két egyetem partnerként továbbra is számít a gazdasági szereplők aktív együttműködésére a projekt megvalósítása során.

vehir.hu

További cikkek

'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.