Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

A kortárs művészet pártfogói

2010. december 6. 5:00
Megnyílt az Óváros Galéria. A veszprémi embereknek szükségük van egy olyan helyre, ahol értéket kaphatnak – fogalmazott a tulajdonos.

– Veszprém a vidéki kortárs művészet egyik fellegvára, több kiállítóhely biztosít helyet a művészek alkotásai számára, azonban hiányzott egy olyan galéria, ahol ezek a műalkotások, képek meg is vásárolhatók – fogalmazott köszöntőjében az Óváros Galéria pénteki megnyitóján Horváthné Kalmár Katalin. Az ötletgazda és tulajdonos azt mondta az egybegyűlt művészek és pártolók előtt, férjével együtt sokáig szeretnék támogatni a Veszprém környéki kortárs művészetet, ehhez ígéretet kaptak, hogy jövőre 80 négyzetméteres kiállítóhellyel bővülhetnek. – Sokan féltettek minket ettől a vállalkozástól, de mégis meggyőződéssel vágtunk bele, hittünk abban, hogy a veszprémi embereknek szükségük van egy olyan helyre, ahol értéket kaphatnak – mondta Horváthné Kalmár Katalin.

Veszprém város önkormányzata nevében Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a megnyitóra érkezőket. – Ez a galéria a kultúra, a művészet temploma, de legalábbis kápolnája – fogalmazott. Hozzátette, kellő áhítattal tekintsünk ezekre az alkotásokra, és ha van rá anyagi lehetőségük, szerezzenek örömöt másoknak az itt vásárolt képekkel.

A megnyitó részeként Gaál Zoltán, a Pannon Egyetem egykori rektora is biztatta a vállalkozókat. Úgy fogalmazott, „ha a csillagok fele nyújtod a kezed, lehet, hogy nem érsz el egyet sem, de az biztos, hogy nem egy maréknyi sárral térsz meg.”

­– A magyar műkereskedelemben 1989-ban indultak meg az aukciók, egyre több műkereskedő galéria jött létre – tudtul meg Gopcsa Katalin művészettörténésztől. Úgy véli, kevesen mernek a kortárs művészettel foglalkozni, pedig ez nagyon izgalmas feladat, hiszen az idő dönti el, melyik művész alkotásai lesznek értékesek. – Nagyon szerencsés helyen nyílt a galéria – fogalmazott Gopcsa Katalin a megnyitó alkalmával. Rengeteg ember halad el minden nap a vitrin előtt, sokan talán itt lépnek kapcsolatba a művészettel.

– Egy régi, dédelgetett álom vált valóra az Óváros Galéria létrehozásával – árulta el érdeklődésünkre Horváthné Kalmár Katalin. Hangsúlyozta, ez csak a kezdet, a kibővült kiállítótérrel sokkal izgalmasabb dolgokat valósíthatnak majd meg a jövőben.

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.