Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Már most sokat nyert

2010. december 9. 5:00
Az X-Faktor veszprémi énekesének Kövi Szabolcs régi barátja. Őt kérdeztük, hogyan látja Vastag Csaba szereplését.

– Mióta ismeri Vastag Csabát? Milyen a kapcsolatuk?

– 2001-ben indult a kapcsolatunk (Csabi ekkor 20 éves volt, és a Veszprémi Egyetem hallgatója). Többedmagunkkal alapítottuk a Veszprémi Fiatalok Egyesületét. Az egyesület célja többek között az volt, hogy rendezvényein a veszprémi tehetségeket is szerepeltesse. Az egyik ilyen fontos eseményünk a Veszprémi Karnevál volt, ahol Csabi fellépett zenekarával az Óváros téren felállított nagyszínpadon. Akkoriban mindannyiunk életében nagy szerepet játszott ez az egyesület, elsősorban nem is a munkáért voltunk együtt, hanem nagy baráti csapatot alkottunk. Csak hogy érzékeltessem, mennyire erős volt a társaság eredeti magja: ebből a baráti körből származik feleségem és a legjobb barátom (ahogy Csabi jelenlegi párja is), de mindenkivel tartjuk a kapcsolatot, legalább takaréklángon. Csabi többször fellépett az egyesület rendezvényein, én pedig zenészként próbáltam neki segíteni, készítettünk demo felvételt is a stúdiómban, hogy tovább tudjon lépni, hiszen nagy tervei voltak.

– Mi rejtőzik benne, mire lehet képes az X-Faktorban?

– Csaba mindenképpen erre született, ez már akkor is nyilvánvaló volt. Megvan benne minden – a tehetség mellett –, ami ahhoz szükséges, hogy egy előadó kiemelkedjen a többi közül, az a sárm és szuggesztív megjelenés, ami leveszi a lábáról a közönség női részét. Minden előadót a női rajongók tesznek valódi sztárrá, Csabinak erre megvan az esélye. Kicsit Robbie Williams-re emlékeztet a feeling-je, persze nem elsősorban énekesként, hanem emberként. Énekesként egyedi hangulatú előadó, azt hiszem, ez is előny, nem igazán lehet kihez hasonlítani. Ha akar, tud akár „fekete” hangon is énekelni. Egy picit hibának érzem, hogy nem ment el az azóta eltelt 9 évben énektanárhoz. Az éneklést csak egy darabig szabad autodidakta módon művelni, a technikát feltétlen meg kell tanulni. Úgy érzem, az X-Faktor énektanárai sokat csiszoltak a tehetségén.

– Milyen közös munkájuk volt?

– Csaba mindig is mondta, hogy számíthatok rá, ha van valami ötletem férfihangra. Én általában nem írok zenét énekhangra, de ha igen, akkor sem szövegeset. Mostanában elgondolkodtam rajta, hogy talán egyszer megkeresem, és szaván fogom, de a zeném messze áll attól a világtól, amit az X-Faktorban megismerhettünk. Mint említettem, igyekeztem segíteni Csabit, mint barát és mint az egyesület egyik vezetője, hogy gyakorolhassa a színpadi munkát. Lehetett érezni, hogy ez a gyerek még viszi valamire.

– Barátként milyen Csaba?

– Nagyszerű. A legjobb barátjával együtt olyanok voltak, hogy filmet lehetett volna forgatni róluk, illetve a barátságukról. Igazi szív-lélek ember. A színpadon van rajta egy kis máz – ezt csak azoknak mondom, akik talán műmájernek gondolják –, de nem az, nagyszerű srác. Nagyon akarja ezt a dolgot, én drukkolok neki. Igaz aggódom is kissé, mint mindenki, aki figyeli ezt a műfajt. Volt korábban egy műsor a másik kereskedelmi csatornán, a Popdaráló, Csabi annak állandó énekese volt. Aki egy kicsit is követi ezeket a TV-s tehetségkutatókat, az tudja, hogy könnyű ezekben elveszni is. Amit meg lehet nyerni, azt szerintem már megnyerte, ez pedig az ismertség, innentől kezdve rajta áll, mit kezd vele. Őszintén remélem, hogy sosem fogom viszontlátni, valamilyen hasraesős, szánalmas celeb műsorban, ahol hazánk egyéb, előtte tehetségesnek ismert zenészeit látom néha. Magyarul: az a „popdaráló”, ami most elkapta a Csabit, nem fogja bedarálni, hanem ő majd ügyesen sáfárkodik a már megszerzett ismertséggel. Ezt a versenyt innentől kezdve már nem kell megnyernie. Már nem tudom pontosan, ki nyerte meg a kettővel ezelőtti Megasztárt, de tény, hogy felszínen maradt néhány értékes előadó. Szerintem Csabi az egyik olyan magyar énekes, aki egy jó énektanár segítségével és jó menedzsmenttel átléphetné az országhatárt, mint előadó.

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.