2021. március 7.
//
Tamás névnap

Nem szeretünk sportolni

2010. december 9. 5:30
"A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni."

A Pannon Tudományos Műhely első kerekasztal-beszélgetését tartották a Pannon Egyetemen december 8-án „A sport szerepe a nevelésben” címmel. Mocsai Lajos európai mesteredző, egyetemi docens, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém KC vezetőedzője vendégelőadóként „A sikeres vezetői modell a világ élsportjaiban” című előadásában a sport szerepéről, az edzők és a testnevelőtanárok tulajdonságairól beszélt.

– A fiatalokkal foglalkozás mindig egy ad egy kis nehézséget – mondta Mocsai Lajos. – Ezért kellenek jó vezetők. Ez nem csak az edzőkre vonatkozik, hanem a testnevelőtanárokra is, hiszen ők is vezetők. Ahhoz, hogy valaki hiteles legyen a szakmájában, fontos a szakmai elismertség, a szakmai kompetencia. A rossz hírem, hogy ezért sokat kell dolgozni.

Egy jó vezető munkájához hozzátartozik a kommunikáció, megfelelő beszéddel sok mindent el lehet érni. A mesteredző szerint ilyen módszerek kellenek ahhoz, hogy a fáradtság ellenére a maximumot nyújtsák a sportolók. Ehhez nagy hang szükséges, de nem kiabálással kell elérni ezeket a dolgokat.

– A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni, olyan oktatókat kellene képezni, akik méltók lehetnek erre a kitüntetésre. Sajnos azt látni, hogy olyan képzési formák működnek, amelyekből nem tudják elsajátítani a fiatalok azt a szakmai tudást, amit majd átadhatnak. Aki pedig jó testnevelő, az pályát módosít, mivel ennek a szakmának már nincs megbecsültsége – számolt be róla Mocsai.

Ezen kívül felsorolta, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket mindenképpen kerülnie kell a jó vezetőnek. Sokan úgy vélik, hogy az egy helyben végzett munka elég ahhoz, hogy boldoguljunk, holott a kapcsolatrendszer kiépítése és használata a legfontosabb, mindig a maximumra kell törekedni és fejlődni. Beszámolt arról az elkeserítő tényről is, hogy nem vagyunk sportos nemzet, nem szeretjük a testedzést.

Rajki Tamás megyei sportszervező is a gondolatok mellé állt, hiszen szerinte is jobban meg kellene becsülni a testnevelőtanárok munkáját, és több figyelmet fordítani a sportra. Felhígult a szakma, nem kapják meg a plusz motivációt. – Akik döntéshelyzetben vannak, azok nem járnak ilyen vitafórumokra. Az én feladatom, hogy rávilágítsak a problémákra – mondta.

Janni Anikó

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.