Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem szeretünk sportolni

2010. december 9. 5:30
"A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni."

A Pannon Tudományos Műhely első kerekasztal-beszélgetését tartották a Pannon Egyetemen december 8-án „A sport szerepe a nevelésben” címmel. Mocsai Lajos európai mesteredző, egyetemi docens, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém KC vezetőedzője vendégelőadóként „A sikeres vezetői modell a világ élsportjaiban” című előadásában a sport szerepéről, az edzők és a testnevelőtanárok tulajdonságairól beszélt.

– A fiatalokkal foglalkozás mindig egy ad egy kis nehézséget – mondta Mocsai Lajos. – Ezért kellenek jó vezetők. Ez nem csak az edzőkre vonatkozik, hanem a testnevelőtanárokra is, hiszen ők is vezetők. Ahhoz, hogy valaki hiteles legyen a szakmájában, fontos a szakmai elismertség, a szakmai kompetencia. A rossz hírem, hogy ezért sokat kell dolgozni.

Egy jó vezető munkájához hozzátartozik a kommunikáció, megfelelő beszéddel sok mindent el lehet érni. A mesteredző szerint ilyen módszerek kellenek ahhoz, hogy a fáradtság ellenére a maximumot nyújtsák a sportolók. Ehhez nagy hang szükséges, de nem kiabálással kell elérni ezeket a dolgokat.

– A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni, olyan oktatókat kellene képezni, akik méltók lehetnek erre a kitüntetésre. Sajnos azt látni, hogy olyan képzési formák működnek, amelyekből nem tudják elsajátítani a fiatalok azt a szakmai tudást, amit majd átadhatnak. Aki pedig jó testnevelő, az pályát módosít, mivel ennek a szakmának már nincs megbecsültsége – számolt be róla Mocsai.

Ezen kívül felsorolta, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket mindenképpen kerülnie kell a jó vezetőnek. Sokan úgy vélik, hogy az egy helyben végzett munka elég ahhoz, hogy boldoguljunk, holott a kapcsolatrendszer kiépítése és használata a legfontosabb, mindig a maximumra kell törekedni és fejlődni. Beszámolt arról az elkeserítő tényről is, hogy nem vagyunk sportos nemzet, nem szeretjük a testedzést.

Rajki Tamás megyei sportszervező is a gondolatok mellé állt, hiszen szerinte is jobban meg kellene becsülni a testnevelőtanárok munkáját, és több figyelmet fordítani a sportra. Felhígult a szakma, nem kapják meg a plusz motivációt. – Akik döntéshelyzetben vannak, azok nem járnak ilyen vitafórumokra. Az én feladatom, hogy rávilágítsak a problémákra – mondta.

Janni Anikó
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.