2020. október 20.
//
Vendel névnap

Nem szeretünk sportolni

2010. december 9. 6:30
"A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni."

A Pannon Tudományos Műhely első kerekasztal-beszélgetését tartották a Pannon Egyetemen december 8-án „A sport szerepe a nevelésben” címmel. Mocsai Lajos európai mesteredző, egyetemi docens, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém KC vezetőedzője vendégelőadóként „A sikeres vezetői modell a világ élsportjaiban” című előadásában a sport szerepéről, az edzők és a testnevelőtanárok tulajdonságairól beszélt.

– A fiatalokkal foglalkozás mindig egy ad egy kis nehézséget – mondta Mocsai Lajos. – Ezért kellenek jó vezetők. Ez nem csak az edzőkre vonatkozik, hanem a testnevelőtanárokra is, hiszen ők is vezetők. Ahhoz, hogy valaki hiteles legyen a szakmájában, fontos a szakmai elismertség, a szakmai kompetencia. A rossz hírem, hogy ezért sokat kell dolgozni.

Egy jó vezető munkájához hozzátartozik a kommunikáció, megfelelő beszéddel sok mindent el lehet érni. A mesteredző szerint ilyen módszerek kellenek ahhoz, hogy a fáradtság ellenére a maximumot nyújtsák a sportolók. Ehhez nagy hang szükséges, de nem kiabálással kell elérni ezeket a dolgokat.

– A gyerekek nagy része nem a családból választott magának példaképet, hanem a tanárai közül. Ezt vissza kellene hozni, olyan oktatókat kellene képezni, akik méltók lehetnek erre a kitüntetésre. Sajnos azt látni, hogy olyan képzési formák működnek, amelyekből nem tudják elsajátítani a fiatalok azt a szakmai tudást, amit majd átadhatnak. Aki pedig jó testnevelő, az pályát módosít, mivel ennek a szakmának már nincs megbecsültsége – számolt be róla Mocsai.

Ezen kívül felsorolta, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket mindenképpen kerülnie kell a jó vezetőnek. Sokan úgy vélik, hogy az egy helyben végzett munka elég ahhoz, hogy boldoguljunk, holott a kapcsolatrendszer kiépítése és használata a legfontosabb, mindig a maximumra kell törekedni és fejlődni. Beszámolt arról az elkeserítő tényről is, hogy nem vagyunk sportos nemzet, nem szeretjük a testedzést.

Rajki Tamás megyei sportszervező is a gondolatok mellé állt, hiszen szerinte is jobban meg kellene becsülni a testnevelőtanárok munkáját, és több figyelmet fordítani a sportra. Felhígult a szakma, nem kapják meg a plusz motivációt. – Akik döntéshelyzetben vannak, azok nem járnak ilyen vitafórumokra. Az én feladatom, hogy rávilágítsak a problémákra – mondta.

Janni Anikó

További cikkek

'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.