2021. március 7.
//
Tamás névnap

Öt országot összefogó kutatás

2010. december 11. 4:00
Pannon Egyetem
Nemzetközileg elismert tevékenységet folytatnak a bioelektromos képalkotó rendszerek kutatásának területén az egyetemen.

Az "Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - bioinnováció és zöldtechnológiák kutatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-4.2.2 projekt keretében szimpóziumot rendezett december 8-án a Műszaki Informatikai Kar a Bioelektromos képalkotó rendszerek kutatása című alprogramról, melyet dr. Friedler Ferenc dékán nyitott meg. Hangsúlyozta, hogy az eredményességhez jó téma, kiváló kutatók, hatékony háttérszervezet és források szükségesek. Mindez rendelkezésre áll a Műszaki Informatikai Karon. Az egészségügyi informatika területén hosszú távú folyamatokat alapoztak meg, a források pedig a teljesítményhez kapcsolódnak.

A projekt előrehaladását szakmai vezetője, dr. Kozmann György mutatta be. A kutatási tevékenység célja olyan képalkotók kidolgozása, amelyek az agy vagy a szívizom bioelektromos tulajdonságait ábrázolják. A bioelektromos jelenségek az emberi működés legfontosabb egységei, ehhez kapcsolódóan új típusú képalkotó rendszert dolgozunk ki Veszprémben, hangsúlyozta a professzor.

A munka nemzetközi hírű, négy ország öt laboratóriumával dolgoznak együtt, szlovák, lengyel, kanadai és svéd kutatók vesznek részt a kutatásokban. A tevékenység egymással párhuzamosan két irányban folyt a projekt második szakaszában. Az egyik az agyi bioelektromos képalkotás metodikai fejlesztéséhez és klinikai alkalmazásaihoz kapcsolódott, a másik a kardiológiai célú mérés- és jelfeldolgozás fejlesztéséhez és orvosi alkalmazásaihoz. Mindkét esetben – a bioelektromos képalkotás lényegéhez kapcsolódóan – a kutatások és alkalmazások egyik szintjét a testfelszínen mérhető jelek feldolgozása jelentette, a másik, a fejlettebb alkalmazás, a bioelektromos inverz-probléma kialakítására törekedett.

Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt kapott az agy motoros tevékenységének vizsgálata az általuk kidolgozott egyedülálló módszerrel. A klinikai mérési programjuk keretében az Állami Egészségügyi Központ Neurológiai Osztályával együttműködésben elsősorban egészséges személyek mérését, valamint a stroke utáni állapot követését végzik. Emellett lényeges előrehaladást értek el a hirtelen szívhalál rizikójának meghatározása területén. A japán kooperáció támogatásával elektrokardiológiai inverz-számítási programot alkalmaznak. A projekt előrehaladása időarányosnak tekinthető, az elkövetkező években az egészségügyi, műszer- és gyógyszeripar is profitálhat majd a kutatási eredményekből.

A szimpóziumon a projektben résztvevő kutató professzorok és PhD hallgatók ismertették a szakmai részleteket, lehetőségeket, a vizsgált tényezőket és az eredményeket. A programon a résztvevők a kutatások folytatásának előfeltételeiről, valamint az eredmények hasznosításáról folytattak egyeztetést.

A szimpózium stratégiai partnere a Larix Kiadó, az egészségügyi vezetők szaklapjának kiadója volt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.