2020. október 20.
//
Vendel névnap

Öt országot összefogó kutatás

2010. december 11. 5:00
Pannon Egyetem
Nemzetközileg elismert tevékenységet folytatnak a bioelektromos képalkotó rendszerek kutatásának területén az egyetemen.

Az "Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - bioinnováció és zöldtechnológiák kutatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-4.2.2 projekt keretében szimpóziumot rendezett december 8-án a Műszaki Informatikai Kar a Bioelektromos képalkotó rendszerek kutatása című alprogramról, melyet dr. Friedler Ferenc dékán nyitott meg. Hangsúlyozta, hogy az eredményességhez jó téma, kiváló kutatók, hatékony háttérszervezet és források szükségesek. Mindez rendelkezésre áll a Műszaki Informatikai Karon. Az egészségügyi informatika területén hosszú távú folyamatokat alapoztak meg, a források pedig a teljesítményhez kapcsolódnak.

A projekt előrehaladását szakmai vezetője, dr. Kozmann György mutatta be. A kutatási tevékenység célja olyan képalkotók kidolgozása, amelyek az agy vagy a szívizom bioelektromos tulajdonságait ábrázolják. A bioelektromos jelenségek az emberi működés legfontosabb egységei, ehhez kapcsolódóan új típusú képalkotó rendszert dolgozunk ki Veszprémben, hangsúlyozta a professzor.

A munka nemzetközi hírű, négy ország öt laboratóriumával dolgoznak együtt, szlovák, lengyel, kanadai és svéd kutatók vesznek részt a kutatásokban. A tevékenység egymással párhuzamosan két irányban folyt a projekt második szakaszában. Az egyik az agyi bioelektromos képalkotás metodikai fejlesztéséhez és klinikai alkalmazásaihoz kapcsolódott, a másik a kardiológiai célú mérés- és jelfeldolgozás fejlesztéséhez és orvosi alkalmazásaihoz. Mindkét esetben – a bioelektromos képalkotás lényegéhez kapcsolódóan – a kutatások és alkalmazások egyik szintjét a testfelszínen mérhető jelek feldolgozása jelentette, a másik, a fejlettebb alkalmazás, a bioelektromos inverz-probléma kialakítására törekedett.

Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt kapott az agy motoros tevékenységének vizsgálata az általuk kidolgozott egyedülálló módszerrel. A klinikai mérési programjuk keretében az Állami Egészségügyi Központ Neurológiai Osztályával együttműködésben elsősorban egészséges személyek mérését, valamint a stroke utáni állapot követését végzik. Emellett lényeges előrehaladást értek el a hirtelen szívhalál rizikójának meghatározása területén. A japán kooperáció támogatásával elektrokardiológiai inverz-számítási programot alkalmaznak. A projekt előrehaladása időarányosnak tekinthető, az elkövetkező években az egészségügyi, műszer- és gyógyszeripar is profitálhat majd a kutatási eredményekből.

A szimpóziumon a projektben résztvevő kutató professzorok és PhD hallgatók ismertették a szakmai részleteket, lehetőségeket, a vizsgált tényezőket és az eredményeket. A programon a résztvevők a kutatások folytatásának előfeltételeiről, valamint az eredmények hasznosításáról folytattak egyeztetést.

A szimpózium stratégiai partnere a Larix Kiadó, az egészségügyi vezetők szaklapjának kiadója volt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

vehir.hu

További cikkek

'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.