2021. március 7.
//
Tamás névnap

Optimalizálás felsőfokon

2010. december 14. 3:00
Pannon Egyetem
Négy kontinens húsz országából érkezett nemzetközi kutatók hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket.

December 13. és 15. között az optimalizálás elismert szakemberei találkoznak Veszprémben, a negyedik a Veszprémi Optimalizálási Konferencián (VOCAL). A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezésében 65 előadáson vehetnek részt a nemzetközi hírű kutatók a világ 20 országából.

A rendezvényt dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja nyitotta meg. Elmondta, hogy a Műszaki Informatikai Kar számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok, hiszen így tudják mindhárom tevékenységüket, az oktatást, kutatást és innovációs fejlesztéseket magas minőségi szinten végezni. A dékán bemutatta a résztvevőknek a város történetét és a kar működését is. Ezt követően dr. Terlaky Tamás, a konferencia nemzetközi tudományos bizottságának elnöke, a kar professzora köszöntötte a visszatérő résztvevőket a VEAB székházában. Örömét fejezte ki, hogy az optimalizálási kutatásokban részt vevő fiatal kutatók, a következő generáció is részt vesz a programon és bemutatja eredményeit. A nyitóbeszédeket követően a zongoristatehetség, Rozsnyói Péter Bach Goldberg variációk című művéből adott elő egy részletet. Dr. Friedler Ferenc hangsúlyozta, fontosnak tartják a kulturális programokat a konferencián, ezért a program részeként orgonakoncertet is szerveztek a résztvevőknek a Szent Mihály Székesegyházban.

A konferencia rendezésével a szervezők célja, egyrészt Magyarországra hozni az optimalizálás élvonalába tartozó külföldi előadókat, másrészt lehetőséget biztosítani a magyar kutatóknak – köztük a kar munkatársainak és hallgatóinak –, hogy a nemzetközi szakmai közösség előtt méressék meg kutatási eredményeiket. A konferencián részt vesznek a kar tehetséggondozó programjának hallgatói is, akik közül többen az optimalizálás területén folytatnak kutatásokat már egyetemi éveik alatt, együttműködve a nemzetközi hírű professzorokkal.

A három nap során négy kontinens húsz országából érkezett rangos nemzetközi kutatók mintegy hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket. A konferencia témája az optimalizálás elméleti matematikai és gyakorlati feladatainak megoldása. Az optimalizálás a mindennapi élet szinte minden területén használható matematikai módszer.
Optimalizálással javíthatjuk használati tárgyaink, lakásunk hatékonyságát ugyanúgy, mint egy közlekedési rendszer vagy egy teljes vállalat működését. A hatékonyság kevesebb költséget, nyersanyag- és energiafelhasználást, kisebb kockázatot és környezeti terhelést is jelenthet. A módszer ezáltal kulcsszerepet játszik a fejlődésben és a fenntarthatóságban is.
A konferenciasorozat iránti érdeklődés is azt jelzi, hogy a Műszaki Informatikai Kar Veszprémben az optimalizálás egyik nemzetközi tudományos központja.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.