2020. október 20.
//
Vendel névnap

Optimalizálás felsőfokon

2010. december 14. 4:00
Pannon Egyetem
Négy kontinens húsz országából érkezett nemzetközi kutatók hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket.

December 13. és 15. között az optimalizálás elismert szakemberei találkoznak Veszprémben, a negyedik a Veszprémi Optimalizálási Konferencián (VOCAL). A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezésében 65 előadáson vehetnek részt a nemzetközi hírű kutatók a világ 20 országából.

A rendezvényt dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja nyitotta meg. Elmondta, hogy a Műszaki Informatikai Kar számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok, hiszen így tudják mindhárom tevékenységüket, az oktatást, kutatást és innovációs fejlesztéseket magas minőségi szinten végezni. A dékán bemutatta a résztvevőknek a város történetét és a kar működését is. Ezt követően dr. Terlaky Tamás, a konferencia nemzetközi tudományos bizottságának elnöke, a kar professzora köszöntötte a visszatérő résztvevőket a VEAB székházában. Örömét fejezte ki, hogy az optimalizálási kutatásokban részt vevő fiatal kutatók, a következő generáció is részt vesz a programon és bemutatja eredményeit. A nyitóbeszédeket követően a zongoristatehetség, Rozsnyói Péter Bach Goldberg variációk című művéből adott elő egy részletet. Dr. Friedler Ferenc hangsúlyozta, fontosnak tartják a kulturális programokat a konferencián, ezért a program részeként orgonakoncertet is szerveztek a résztvevőknek a Szent Mihály Székesegyházban.

A konferencia rendezésével a szervezők célja, egyrészt Magyarországra hozni az optimalizálás élvonalába tartozó külföldi előadókat, másrészt lehetőséget biztosítani a magyar kutatóknak – köztük a kar munkatársainak és hallgatóinak –, hogy a nemzetközi szakmai közösség előtt méressék meg kutatási eredményeiket. A konferencián részt vesznek a kar tehetséggondozó programjának hallgatói is, akik közül többen az optimalizálás területén folytatnak kutatásokat már egyetemi éveik alatt, együttműködve a nemzetközi hírű professzorokkal.

A három nap során négy kontinens húsz országából érkezett rangos nemzetközi kutatók mintegy hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket. A konferencia témája az optimalizálás elméleti matematikai és gyakorlati feladatainak megoldása. Az optimalizálás a mindennapi élet szinte minden területén használható matematikai módszer.
Optimalizálással javíthatjuk használati tárgyaink, lakásunk hatékonyságát ugyanúgy, mint egy közlekedési rendszer vagy egy teljes vállalat működését. A hatékonyság kevesebb költséget, nyersanyag- és energiafelhasználást, kisebb kockázatot és környezeti terhelést is jelenthet. A módszer ezáltal kulcsszerepet játszik a fejlődésben és a fenntarthatóságban is.
A konferenciasorozat iránti érdeklődés is azt jelzi, hogy a Műszaki Informatikai Kar Veszprémben az optimalizálás egyik nemzetközi tudományos központja.

vehir.hu

További cikkek

'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.