Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Optimalizálás felsőfokon

2010. december 14. 3:00 // Forrás: Pannon Egyetem
Négy kontinens húsz országából érkezett nemzetközi kutatók hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket.

December 13. és 15. között az optimalizálás elismert szakemberei találkoznak Veszprémben, a negyedik a Veszprémi Optimalizálási Konferencián (VOCAL). A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezésében 65 előadáson vehetnek részt a nemzetközi hírű kutatók a világ 20 országából.

A rendezvényt dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja nyitotta meg. Elmondta, hogy a Műszaki Informatikai Kar számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok, hiszen így tudják mindhárom tevékenységüket, az oktatást, kutatást és innovációs fejlesztéseket magas minőségi szinten végezni. A dékán bemutatta a résztvevőknek a város történetét és a kar működését is. Ezt követően dr. Terlaky Tamás, a konferencia nemzetközi tudományos bizottságának elnöke, a kar professzora köszöntötte a visszatérő résztvevőket a VEAB székházában. Örömét fejezte ki, hogy az optimalizálási kutatásokban részt vevő fiatal kutatók, a következő generáció is részt vesz a programon és bemutatja eredményeit. A nyitóbeszédeket követően a zongoristatehetség, Rozsnyói Péter Bach Goldberg variációk című művéből adott elő egy részletet. Dr. Friedler Ferenc hangsúlyozta, fontosnak tartják a kulturális programokat a konferencián, ezért a program részeként orgonakoncertet is szerveztek a résztvevőknek a Szent Mihály Székesegyházban.

A konferencia rendezésével a szervezők célja, egyrészt Magyarországra hozni az optimalizálás élvonalába tartozó külföldi előadókat, másrészt lehetőséget biztosítani a magyar kutatóknak – köztük a kar munkatársainak és hallgatóinak –, hogy a nemzetközi szakmai közösség előtt méressék meg kutatási eredményeiket. A konferencián részt vesznek a kar tehetséggondozó programjának hallgatói is, akik közül többen az optimalizálás területén folytatnak kutatásokat már egyetemi éveik alatt, együttműködve a nemzetközi hírű professzorokkal.

A három nap során négy kontinens húsz országából érkezett rangos nemzetközi kutatók mintegy hatvanöt előadáson ismertetik legújabb eredményeiket. A konferencia témája az optimalizálás elméleti matematikai és gyakorlati feladatainak megoldása. Az optimalizálás a mindennapi élet szinte minden területén használható matematikai módszer.
Optimalizálással javíthatjuk használati tárgyaink, lakásunk hatékonyságát ugyanúgy, mint egy közlekedési rendszer vagy egy teljes vállalat működését. A hatékonyság kevesebb költséget, nyersanyag- és energiafelhasználást, kisebb kockázatot és környezeti terhelést is jelenthet. A módszer ezáltal kulcsszerepet játszik a fejlődésben és a fenntarthatóságban is.
A konferenciasorozat iránti érdeklődés is azt jelzi, hogy a Műszaki Informatikai Kar Veszprémben az optimalizálás egyik nemzetközi tudományos központja.

vehir.hu
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.