Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Internetes kultúrház

2010. december 14. 4:00
Veszprémi közösségi és információs kulturális internetes portál kezdte meg működését nemrégiben a www.kulturhaz.com címen.

A SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Egyesület 2010 novemberében létrehozta a www.kulturhaz.com veszprémi közösségi és információs kulturális internetes portált, amely Veszprém, illetve a Bakony, Balaton térségéhez kötődő, itt működő kulturális intézményeknek, csoportoknak, alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Ez az oldal nem csak adatbázisként, hanem egyfajta kulturális hírportálként is üzemel – hangzott el a bemutatkozó sajtótájékoztatón a napokban, aminek a Művészetek Háza adott helyet.

A SZABAD-SAJTÓ Egyesület a Nemzeti Civil Alapprogram közösség- és hálózatépítés témakörében kiírt pályázatán támogatást nyert mintegy 1,5 millió forintot, hogy létrehozza és üzemeltesse a portált. – Április végére készül el a végleges verzió, addigra önjáróvá kell vállalnia – hangsúlyozta Pethő Imre. Ennek érdekében az elmúlt hetekben számos kulturális intézménynél tartottak bemutatót az oldal használatával kapcsolatban. A projektvezető elmondta, az új közösségi oldal legfőbb célja, hogy a kulturális szféra szereplőinek kommunikációját elősegítse egy kulturális adatbank létrehozásával, illetve az általuk készített hírek, információk megjelenítésével. Emellett az oldal alkalmas képgalériák, virtuális tárlatok bemutatására, irodalmi művészeti alkotások publikálására. Az oldal sajátossága, hogy a felhasználók saját maguk töltik fel anyagaikat a regisztráció után, így a közösségi és információs kulturális portál öngerjesztő, önmagát generáló rendszerként üzemel – hangzott el a tájékoztatón. Pethő Imre hozzátette, az interneten számos helyen fellelhetők a helyi kulturális programok kínálata, de hiányzik egy igazi gyűjtőpont, ahol bővebb információk is helyet kaphatnak.

A kulturhaz.com öt felületre oszlik, a kultúrinfo, a kultúrtér, a galéria, adatbázis és a kultúrarc. Előbbi négy rovat sajátossága, hogy maguk a felhasználók fogják tartalommal megtölteni, a program koordinátorai csupán ellenőrzik a működést. A kultúrtér alkalmas irodalmi művészeti alkotások publikálására, a galéria képgalériák, virtuális tárlatok bemutatására, az adatbázisban pedig a regisztrált tagok legfontosabb adatai szerepelnek. A kultúrarc felületén a kultúra területéhez kacsolódó személyek portréi jelennek meg, működéséért a projekt koordinátorai felelnek.

A programban létrehozásában a SZABAD-SAJTÓ Egyesületet az ITTMOST Egyesület és a  SZERET Egyesület támogatta. A felület és a program kivitelezője a veszprémi Infornax Computer.

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.