Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

A kultúra fényei a városházán

2010. december 14. 5:00
Szó és kép találkozott tegnap a városházán. A Veszprémi kalendárium és Jáger István művei hívták találkozóra a kultúra iránt érdeklődőket.


Némedi Lajos

Mostanában megszokhattuk, hogy igényes kulturális találkozókat, bemutatókat szerveznek a városházán. Ezt a sorozatot üdvözölte Némedi Lajos alpolgármester a Fenyvesi Ottó szerkesztette városi kalendárium és Jáger István grafikáinak bemutatója alkalmából. A városatya szerint a kultúra fényei világítják be a városházát, amikor a gazdag helyi értékeket mutatják be.

Jáger István munkái kapcsán Csuta Béla galériatulajdonos nem csupán a képeket, hanem az alkotó gondolatvilágát szerette volna bemutatni. Arra volt kíváncsi, merre halad a művész, mit szeretne átadni, mi az, ami mozgatja, hajtja előre. Jáger István útjait a grafikái mutatják. Képei egyszerre kérdeznek és válaszolnak alkotójuknak, nézőiknek egyaránt. Az alkotások örömöt, vívódást, gondolkodást árulnak el. Az élet ajándékai, meglepetései ezek a rajzok – csak figyelni kell rájuk.


Fenyvesi Ottó

Az egykori paraszti világ hagyatéka, igazi hungarikum a kalendárium – kezdte kötetismertetőjét Fenyvesi Ottó szerkesztő. A kalendáriumban a naptáron, jeles napokon túl mindig helyet kapott a tudomány, az irodalom, az ismeretterjesztés – tudhattuk meg a neves poétától.

A néhány éve megszűnt megyei kiadvány pótlására született veszprémi kötetsorozatban a tavalyi év nevezetes városházi eseményei mellett a változó világról, városunk ismert személyiségeiről (a Cholnokyakról, Brusznyai Árpádról) olvashatunk. Az irodalom kedvelői sem maradnak versek nélkül, hiszen Radnóti Miklós örökbecsű költeményeivel találkozhatunk a kötetben.

Természetesen a bemutató végén lehetőség nyílt egy kis beszélgetésre az alkotókkal, egymással egy pogácsa, egy pohár finom fehér bor társaságában.

Pethő Imre
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.