Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szent Iván ünnepe Balatonakaliban / tájkonferencia, kiállítás és tüzes-napos programok

2008. június 17. 10:50 // Forrás: Dr. Limbacher Gábor www.akalimuzeum.uw.hu
A hagyományos népi életmód szempontjából Balatonakali a Balaton vidékének egyik kiemelkedő települése. Festői táji adottságai mellett nagyszámú népi műemlék portájával, utcaképével, templomaival, uradalmi épületegyüttesével és műemlék présházaival, borospincéivel egyedülálló építészeti-népművészeti örökséget képvisel. Az év legvilágosabb napján, Keresztelő Szent János, azaz Szent Iván ünnepén tájat és ünnepet bemutató konferencia, kiállítás és tüzes-napos programokat rendeznek a község, a térség és minden érdeklődő számára.
 

A rendezvény célja, hogy a térség centrális táji-kulturális-turisztikai hivatása betöltéséhez tudatosan építsen saját múltjára, néprajzi-népművészeti-építészeti, történeti, ökológiai és toleráns vallási értékeire. Elegendő néhány környékbeli települést bejárni, hogy például borospincék, présházak másolatából olyan egyetemes értelemben is rangos népi építészeti együttes álljon össze, amely a turizmus érdeklődésére számot tarthat, és koncentrált turisztikai igényeknek is megfeleltethető (üzletek, szórakozó helyek, gasztronómiai egységek, szálláshelyek, szabadidő-létesítmények).

A június 20-án 10 órakor kezdődő Napfordulós és tájkonferencia a település, a térség hagyományos népi építészetét, a táji kultúra régészeti emlékeit, a levéltári forrásokból föltárható porta- és településtörténetet mutatja be, a műemlékvédelem örökségfenntartó, megőrző szempontjait vonultatja föl és szembesíti a magántulajdonosi mentalitással. A Keresztelő Szent János, azaz Szent Iván ünnepét jellemző szokásokról szóló előadások naptári aktualitásukkal átvezetnek a mába, fényt vetve a hagyományos értékek mai megjelenésére, életére.

A falunézést, múzeumlátogatást követően este művészi élményt nyújtanak az év ünnepeinek népénekei és folklórja Balatonakali kedves templomaiban.

Szombaton 10 órakor „Veres Bea népi iparművész napfordulós alkotásai”-t bemutató kiállítás nyílik a helyi múzeumban, ahol hagyományos kenyérsütésre, babajátszóra, muzsikálásra is sor kerül. De a hangulatot nem hagyja alábbhagyni majd a tüzes borok bemutatója, melynek ugyanakkor megvan a maga napérlelte, kozmikus, szakrális vonatkozása is. E vonás bontakozik ki az esti koncerten, amikor régi egyházi zene és ének szól az egyházi év köréből.

Meggyúl majd a Szent Iván-i Napkerék, s körbegördül a faluban, meggyullad a Szent Iván-i tűz is, mely körül lesz majd néptánc, népzene, lehetőség lesz a tűz bajelhárító célú átugrására is. Főtéri vetítéssel ízelítőt kapunk majd a Balaton-felvidékhez kötődő filmművészetből. Ezután kigyúl Radics Béla békét és szeretetet hirdető Zöld Csillaga, és következik a magyar gitárzseni örökségét fölvillantó Tűzkerék együttes koncertje. Mindvégig mód lesz éjjeli tárlatlátogatásra, ugyanis ez a múzeumok éjszakája.

A legrövidebb éjt a Napkelte követi, mikor az akali strandon a Nap köszöntésekor a Fény beragyog, átformál, erővel tölt el és átlelkesít…

Mindez Balatonakaliban június 20-22-én megtapasztalható.

Zatkalik András
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.