Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Borbély Lajos vonalai

2011. január 10. 4:00
Egyvonalasnak nevezi rajzait, melyet némi színnel is megtold, uralkodó elemük azonban a többnyire feketével meghúzott erőteljes vonal.

Borbély Lajos pápai művésztanár alkotásaiból nyílik kiállítás a veszprémi Hemóban január 10-én, hétfőn 18 órakor Egyvonalas képek címmel.

„Elindul, meglendül, szalad, kanyarog, hurkolódik, megtorpan és összegabalyodik az az egy vonal, amit Ő húz, keresve mindeközben az alkalmat, hogy valami közismert formát – házat, lovat, embert, fát – is megjelenítsen, kapaszkodót adva vele képe nézőjének az ábra értelmezéséhez.

Régi keletű az efféle grafikusi tréfálkozás a mű nézőjével, a barokk és a klasszicizmus idején szinte bűvészkedtek vele a műfaj legjobbjai, a mi korunkban pedig a Victor Vasarely néven híressé vált Vásárhelyi Győző festett-rajzolt Op Art játékát kísérte nagy figyelem.


(Pápa, Korvin utca, 100x120 cm, olaj-vászon)

Az ész, a szem és a kéz járásának összehangolásával hozza létre Borbély Lajos is vonaljátékait. Ért hozzá, hogy színes rajzaira tekintve késztetést érezzünk vonallabirintusának végigjárására. Ám ha szívesen bonyolódunk is a feladvány kibogozásába, azaz kihorgolt kacskaringói és vitézkötései futását szemünkkel és ujjunkkal követve a vonal indulásától a végéig elérünk, a művek értelmezésének még csak az elején tartunk.

A KÉP ugyanis foltból, tónusból, színből, kompozícióból, méretből, anyaghatásokból is áll, szoros függőségi viszonyban a vonalakkal. A grafikus, a festő erre az összhangra, teljességre törekszik, ehhez a fölismeréshez igyekszik eljuttatni nézőjét a munkája folyamatát is megmutató rajzolt-festett lapjaival.

Többet – rajzeszközzel, ecsettel a kezében – nem is kívánhatunk." – véli a pápai alkotóról Heitler László festőművész.

A kiállítást dr. Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára nyitja meg a Gizella Női Kar közreműködésével. Az alkotások január 31-ig tekinthetők meg. 

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.