Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Veszprém történelme

2011. január 27. 4:00
Szerda délután mutatták be a Veszprémi Szemle 18-19. számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Tölgyesi József, a Veszprémi Szemle főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket január 26-án, szerdán az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében, amikor bemutatták a Veszprémi Szemle 18-19. számát. Beszámolt róla, hogy ha néha kisebb csúszásokkal is, de évek óta rendszeresen megjelenik a folyóirat, ezzel is gazdagítva Veszprém városát.


Tölgyesi József

− Örömömre szolgál látni, hogy a szerzői kör bővül, ami szükséges is. Célunk, hogy nem kifejezetten tudományos folyóiratot adjunk ki, valamint megismertessük Veszprém történelmét a helyiekkel. Kevesen vannak, akik mindig is a városban éltek, így még kevesebben ismerik a történelmét. A Veszprémi Szemlének nagy hasznát vehetik az iskolákban tanulás céljából, az idősek otthonában pedig a nosztalgia kedvéért, de mindenki számára hasznos kiadvány – fogalmazott a főszerkesztő.

Tölgyesi József azt is elárulta, hogy szeretnék bevezetni, ha minden ilyen eseményen egy-egy író bemutatkozna, beszámolna kutatásáról. A szerdai rendezvényen Jákói Bernadett helytörténész és Piros György újságíró, hadtörténet-kutató kezdte el a hagyományteremtő kezdeményezést.


Brányi Mária

− Fontos területtel foglalkoznak a Veszprémi Szemle munkatársai, hiszen a város múltját kutatják – mondta Brányi Mária alpolgármester. – Ez olyan munka, aminek nincs vége, csak folytatni lehet. Az elmúlt évben az önkormányzat elindított egy helytörténeti képzést az általános iskolákban. Reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk, hogy jobban megbecsüljék a várost, ragaszkodjanak hozzá, a hagyományokat ápolják. Ezzel nincs befejezve az a munka, ami ránk vár, hiszen nincs a városnak rendes helytörténeti múzeuma. Ez olyan terület, ahol szükség van fejlődésre.

Ezután Tölgyesi József bejelentette, hogy a jövőben nem ő látja el a Veszprémi Szemle főszerkesztői feladatait, utódja Csiszár Miklós lesz.

Janni Anikó
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.