Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

In memoriam Borbély László

2011. január 28. 2:00
Borbély László tehetséges versmondó volt, középiskolás korától a veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja.

Immár 22. éve, hogy a veszprémi és Veszprém megyei versbarátok összegyűlnek, hogy Borbély László versmondóra emlékezve a versek erejével, a költészet szeretetével, a közös verselés örömével meghittséget varázsoljanak a téli délutánba.

Borbély László tehetséges versmondó volt, középiskolás korától a veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja, szinte valamennyi bemutatójában szerepelt, óriási repertoárral rendelkezett. Ő volt a győztese az 1965-ös KI MIT TUD? versmondó kategóriájának. Felesége kezdettől, később fia is vele együtt lépett fel. Megyeszerte az irodalmi ismeretterjesztés lelkes szószólói voltak. A halál 1989. január 26-án ragadta el, mindössze 47 évet élt.

A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad és a Veszprém Megyei Versmondók Egyesületének közös programja lesz január 29-én, szombaton 15 órai kezdettel a Városi Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében. In memoriam Borbély László, ezzel az előadással buzdítják találkozóra a versbarátokat.

A délután házigazdája Sz. Csordás Éva előadóművész, közreműködik Hilbert Ádám, a Csermák Antal Zeneiskola növendéke.

Veszprém nagy múltú irodalmi színpadát, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadot 1958-ban Pintér Tibor előadóművész és népművelő alapította Fuchs Pál vegyésszel és Borbély Lászlóval az oldalán. Pintér Tibor negyven éven keresztül irányította eredményesen a színpadot: szervezte, szerkesztette és rendezte a műsorokat, amatőr fiatalokból kiváló versmondókat nevelt. Néhány év óta Sz. Csordás Éva az előadóművészet nagy „öregjei” közül már csak Horváth Imre szaktudására számíthat, továbbá a szakmai munkát nagyban segíti a fiatalabb generáció két tagja: Rábai Zsanett, valamint Felföldi Gábor, aki színházi tanulmányainak köszönhetően mind szerkesztésben mind rendezésben új szemléletmódot képvisel a hagyományok lerombolása nélkül. Az irodalmi színpadnak évtizedek óta a veszprémi Városi Művelődési Központ ad otthont.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.