2021. március 5.
//
Adorján névnap

Továbbra is betöltetlen a székesfehérvári teátrum igazgatói posztja

2008. április 8. 21:49
A decemberben kiírt pályázatra nyolc pályamunka érkezett a székesfehérvári önkormányzathoz, ám az igencsak megosztott képviselő testület februári ülésén eredménytelennek nyilvánította az eljárást. A színház igazgatói posztját öt éve betöltő Szurdi Miklós megbízatása augusztus 1-jén jár le, az érdeklődők az újonnan kitűzött időpontig, május 2-ig nyújthatják be pályázatukat.
A város februári közgyűlésén egyik jelölt sem kapott minősített többséget, egyetlen szavazat hiányzott a döntéshez. Az igazgató poszt betöltésére kiírt pályázatra nyolcan jelentkeztek, de a jelöltek egyike már korábban visszalépett. Az ülésen hét jelölt meghallgatása után négy induló pályázatát támogatta a kulturális bizottság.

A közgyűlésen a jelöltek - Csutka István színművész, táncművész, rendező, a debreceni teátrum korábbi vezetője, Márton András Jászai Mari-díjas színművész, Szurdi Miklós, a Vörösmarty Színház jelenlegi igazgatója és Vasvári Csaba színművész, az Echo Hungária TV Zrt. elnöke - öt-öt percben ismertette elképzeléseit, majd a képviselők titkos szavazáson voksoltak. Minősített többséget, vagyis tizenhét szavazatot egyik jelölt sem kapott. Ennek következtében újabb pályázatot írt ki a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára a városi önkormányzat.

A Vörösmarty Színház hazánk legrégebbi műintézménye, még 1847-ben nyitotta meg kapuit. Állandó társulattal, technikai és művészeti vezetéssel rendelkező intézmény viszont csak 1995-ben vált belőle. Nagyobb fejlődés 1997-ben következett be. A társulat ma már több mint félszáz színészből áll, többek között itt játszik Csonka András, Szabó Győző, Xantus Barbara, Zakariás Éva és Drahota Andrea is. A jeles művészek mellett emeli a színház nívóját az önálló Tánckar, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Az intézmény honlapja szerint a művészeti fejlődés mellett az épület teljes rekonstrukciójára is sor került az elmúlt években: a teljes mértékben megújult színház 2005-ben lett kész. Csúcstechnikát építettek be a színpadra is, s a színház a modernizáció eredményeképpen korszerű és színvonalas intézménnyé vált. A rekonstrukciós folyamatok a jelenlegi igazgató, Szurdi Miklós alatt fejeződtek be, de elindításuk a régi direktor, Péterffy Attila nevéhez köthetőek. 2003-ban ugyanis egy helyi és országos szinten is botrányt kavaró igazgatóváltás zajlott, ami egyes vélemények szerint kísértetiesen hasonlít a mostani, újabb választás előtti helyzethez.
A legutóbbi választás pikantériáját az adta, hogy sem a színházi kollektíva, sem a szakmai bizottság, sem a városi képviselő-testület kulturális bizottsága nem nevezte meg az általa preferált vezetők között Szurdit.

Idén mindenesetre az érdeklődők május 2-ig nyújthatják be pályázatukat, az önkormányzatnak pedig harminc napon belül kell majd azokat elbírálnia. A választási folyamat többkörös: először minden aspiráns személyesen vagy postai úton be kell nyújtsa pályázati anyagát, aztán a színház szakmai bizottsága hallgatja meg a jelölteket, majd az önkormányzat kulturális bizottsága, végül pedig a két testület által meghatározott ajánlások nyomán a képviselők szavaznak. Azonban a szakmai támogatás kevés lehet az üdvösséghez, hiszen végső soron a politikusok kezében van a döntés, a testület pedig igencsak megosztott.

A színház igazgatói posztját jelenleg betöltő Szurdi Miklós megbízatása augusztus 1-jén jár le. Az új igazgató kinevezése 2013. július 31-ig szól majd.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.