2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Mocsai Lajos a csapatépítésről

2011. május 31. 22:22
Mocsai Lajos volt a vendége a Verancsics Akadémia "Gondolatok az innovációról" címmel kezdődött előadássorozatának.

Gondolatok az innovációról címmel kezdődött előadássorozat a Verancsics Akadémia gondozásában, amelynek hétfő esti nyitó rendezvényén Mocsai Lajos egyetemi docens, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém KC vezetőedzője „szögezte székéhez” a Dubniczay-palota hallgatóságát.

A névadó – a Leonardo da Vincihez mérhető polihisztor

A szép számban megjelent hallgatóságot Sztojalovszky Béla, Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. vezetője köszöntötte, aki bevezetőjében az akadémia horvát névadójának, Verancsics Fausztusz (Faust Vrancic) életrajzáról, munkásságról számolt be.


Sztojalovszky Béla

Mint elhangzott, a XVI. század közepén, Dalmáciában született horvát-magyar történetíró, főpap, diplomata, humanista tudós élete egy részét Veszprémben töltötte, aki a kor divatja szerint a tudomány minden ágába belekóstolt. Nevéhez fűződik többek között az első működő ejtőernyő, a lánc-híd, a libegő és a kotrógép megtervezése. „Legalább Leonardo da Vincihez mérhető polihisztor, igazi reneszánsz ember volt” – jellemezte Sztojalovszky.

Innováció a közösségfejlesztésben – A csapatépítés

E címmel tartotta bő egyórás előadását Mocsai Lajos, aki hosszasan beszélt a vezető szerepéről a közösségben, az innovatív gondolkodás szükségességéről.

– A közösségben az egyének egymás melletti tevékenységére építünk. Optimális esetben ezek összeadódnak, vagy összeszorzódnak, ellenkező esetben pedig gyengítik egymást, vagy szétesnek. Nekünk, a világ élvonalával küzdő csaptoknak az a feladatunk, hogy ezek ne csak összeadódjanak, hanem lehetőleg multiplikálódjanak, amelyre különös vezetési technológiákat kell kialakítani.

A szakember a fentieket egy szemléletes példával támasztotta alá.

– Amikor Veszprémbe kerültem, azt mondták az újságírók, szakemberek, hogy az elmúlt tíz év leggyengébb csapatát öröklöm. A bemutatkozáskor mind a tizennyolc játékosomnak adtam egy-egy hurkapálcát, amelyet összekötöttem az MKB Veszprém KC sáljával és megkértem a gárda legerősebb fizikumú játékosát, hogy ezt próbálja meg kettétörni. Nem sikerült neki, hiszen az „közösségé” vált, amelyet energia, szándék, akarat, ambíció, szenvedély, hit és elkötelezettség kötött össze.


Mocsai Lajos

Stresszhelyzetben is csúcsteljesítmény

A mesteredző a szakmai kompetencia mellett az érzelmi intelligencia, az állóképesség és a spirituális „háttér” fontosságát is kiemelte.

– Erős belső hitvilág, mobilizálható energia is szükséges, hogy legnagyobb nyomás alatt a legmagasabb teljesítményt tudjunk nyújtani. Ennek megléte határozza meg, hogy mennyire motivált valaki, s milyen kontrollált érzelmekkel rendelkezik, amelynek segítségével függetleníteni tudja magát a zavaró körülményektől, hogy stresszhelyzetben is a lehető legjobban tudjon teljesíteni. Ezekhez elengedhetetlen a stabil érzelmi támasz és az elismerő támogatás.

"Hihetetlen önbecsüléssel bírnák a délszláv nemzetek"

Az előadó véleménye szerint a jó közösség alapja, hogy olyan embereket válasszunk céljainkhoz, akik beleillenek a közösség. Nagy hiba ugyanakkor, hogyha a felső vezetés önálló életet él azzal a közeggel szemben, amelytől a sikert várja el.

– Magyarországon sajnos a külső motiváció sokszor nagyobb hangsúlyt kap, mint a belső. Ezzel szemben a délszlávok hihetetlen önbecsüléssel, önbizalommal – bár néha kevesebb önkritikai érzékkel – dolgoznak, emellett pedig fantasztikus küzdők. A magyarok azonban gyakran változtatnak azon a vízión, amely szerint az életüket szeretnék terelni.

Törekedni a kiválóságra

Mocsai Lajos elmondta, hogy a sikerhez ki kell vívni a hitelességet, s folyamatosan fejleszteni kell a tudást, módszertant.

– A fiatalok azt tanácsolom, hogy merjék elvállalni a nagy kihívással járó feladatokat is, amelyeket a sors rájuk bíz. Ahogy az élet minden területén, úgy az élsportban is a kiválóság felé kell törekedni nap, mint nap. Aki nem így tesz, lemarad. Az a vezető pedig, aki ezt nem tudja előírni, kijelelni, végrehajtatni és ellenőrizni, elveszíti a megbízatását.

A melegítőben, tornacipőben közlekedő edző ideje lejárt

A tréner hangsúlyozta: a vezetőnek példaként kell tanítványai, beosztottjai előtt állni.

– A gyerek mindig a szülőkhöz fordul vissza példáért, amelynek óriási ereje van. Ez ugyanígy van a vezető esetében is, ezért mindig úgy kell viselkedni, cselekedni, hogy az bármikor vállalható legyen. Ez vonatkozik az öltözködéstől, a táplálkozásán át az etikett betartásáig. A melegítőben, tornacipőben közlekedő edző ideje lejárt.

A szakember az est során több mint három évtizedes pályafutásából osztott meg humort, s tanulságot egyaránt tartalmazó történteket. Emellett a világ legnagyobb sportolóinak – a kosaras fenomén Michael Jordantől a hétszeres olimpiai bajnok úszó Mark Spitzig – példáján keresztül is szemléltette az elhivatottságát, a törekvést a kiválóságra.

A szervező D’Arts Alapítvány jóvoltából szeptembertől folytatódik a sorozat, többek között olyan előadókkal, mint dr. Márfi Gyula érsek, dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, illetve Kovács Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenymestere.

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint

További cikkek

Elkerülhetetlennek látják a hús drágulását szakértők
Elkerülhetetlennek látják a hús drágulását szakértők
A takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat, a hús drágulása elkerülhetetlen - mondták a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
A koronavírus-járvány egyik legnagyobb felismerése volt, hogy még vannak kiaknázatlan területek az oktatók digitális felkészültségének fejlesztésében. Az Insedo Kft. és a Veszprémi Szakképzési Centrum közös innovatív programja ezt támogatná.
Izgalmas mérkőzés, idegenbeli győzelem
Izgalmas mérkőzés, idegenbeli győzelem
A Veszprém Pannon SE három góllal felülmúlta a vendéglátó Nagykanizsa csapatát a női kézilabda NB II vasárnapi összecsapásán.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Női kézilabda: a magyar válogatott kijutott a vb-re
Női kézilabda: a magyar válogatott kijutott a vb-re
Az olimpiai résztvevő magyar női kézilabda-válogatott kijutott a decemberi, spanyolországi világbajnokságra, miután a pénteki 46-19-es sikert követően vasárnap 41-12-re győzte le Olaszországot a selejtező visszavágóján, Érden.