Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ősi értékek a zene nyelvén

2008. július 6. 20:55
Balatonfüreden koncertezett hétvégén a Kárpátia zenekar. Az együttes nevében – mely aznap vehette át az ’56-os szövetség ezüstkeresztjét – Petrás János énekes, frontember adott a Vehírnek interjút.

- Milyen határon túli gyökereitek vannak?

- Szerintem minden csonka Magyarországon élő embernek vannak a gúnyhatáron átnyúló családi és baráti kapcsolatai, így a zenekar minden tagjának. Még Medgyessy Péternek is vannak, hiszen ő a mai Erdély területén született…

- Tudtok-e a határon túl koncertezni, s ha igen, milyen fogadtatásra találtok?

- Minden határt átléptünk már, és mindig nagyon jó fogadtatásra találunk. Soha nem ért támadás.


- Ha jól tudom, a kezdetekben régi magyar dalok feldolgozásait énekeltétek, később jöttek a saját dalok…

- Már az első lemezen is voltak saját szerzemények. A feldolgozások nem azért vannak, mert nem tudunk saját dalokat írni, hanem azért, mert mi úgy gondoljuk, hogy az is a Kárpátia zenekar feladatkörébe tartozik, hogy azokat az elfeledett, vagy félig elfeledett az apáinktól, nagyapáinktól hallott éjfél utáni dalokat is megismertessük a nagyközönséggel, a mi saját stílusunkban, amik amúgy nem kerültek hanghordozóra, csak a 30-as években, vagy a 40-es évek elején.

- Látni, hallani lehetett itt a koncerten, hogy 6-7 éves gyerekek éneklik a Székely himnuszt, és ez részben nektek köszönhető. Mert úgy adtátok elő, hogy azok a tizenévesek is, akik különben nem érdeklődtek volna iránta, ily módon felfedezték.


- Az előző mondatomat ez igazolja.  A feldolgozások ezért születnek.

- Felvállaljátok azt, hogy ti tanítatok?

- Nem, mi nem tanítunk. Az a tanítók dolga. Mi csak egy zenekar vagyunk. Ha az elmúlt évtizedekben nem lettek volna, akik emlékezzenek, és tartsák generációkban a lelket, akkor nem lennénk mi sem itt. A tanító az nem feltétlenül szakmai jelleggel tanító.. A tanító bármi lehet. Pap, vagy akár egy barát.

- Mit tud tenni a zene a történelem és a magyar értékek továbbvitele érdekében?

- Ez az egész dolog egy nagy láncolat. Minden mindennel kapcsolódik, hagyományőrzéstől kezdve a népművészeten át az őstörténelemig. Ebben a Kárpátia zenekar csak egy láncszem. Mi egyet összekötünk a következővel.


- Itt a koncerten is említetted, hogy a rádiók nem nagyon játsszák a dalaitokat. Hogy élitek azt meg, hogy ennyire megosztott a zenekar fogadtatása?

- Nekem mindig földig ér a két lábam, semmi probléma. Nem lettünk frusztráltak ettől a dologtól…

- Azt is mondják, hogy a sajtó sem keres benneteket…

- Nem probléma, mi nem a médiának játsszunk. Az bizonyos érdekcsoportoknak a tulajdonában áll. Mi azoknak játsszunk, akik kíváncsiak ránk és hallgatnak bennünket.

- Akkor az a fajta sztárság, amiért manapság nagyon sokan elkezdenek zenélni, nem is érdekel benneteket…

- Nem, nem vagyunk mi sztárok. Az, hogy tömegek kíváncsiak a zenénkre, s nagyon sokan hallgatnak minket, annak mi nagyon örülünk, de a Kárpátia zenekar nem az a klasszikus értelemben vett magamutogató dolog. Természetesen a szakmai részét maximálisan odarakjuk, amennyire csak tudjuk, meg az előadást is, de ez valamilyen szinten a nemzet szolgálatának érezzük.

- Hogyan születnek a dalaitok?

- A szövegeket és a zenéket én írom, de természetesen a hangszerelésből mindenki kiveszi a részét, közös munka. Tegnap fejeztük be a legutóbbi CD-t, szeptemberben jelenik majd meg.

- Valamit elárulsz róla?

- 12 dal, 42 perc.

- Kaptatok valaha bármilyen elismerést?

- Ma vehettük át Pintér Kornéltól az ’56-os szövetség ezüstkeresztjét. Ezen kívül a vitézi rend tagjai vagyunk, de a Nemzetes előnevet mi nem használjuk. Nem mintha nem lenne szép, ha ezeknek a neveknek meglenne az értéke, ami régen volt…

- Megfogalmaznád, mi a legfontosabb célkitűzésetek?

- Isten, haza, család. 


Füssy-Zatkalik


 

Zatkalik András
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.