Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Kínai kártya – magyar kézben

2011. július 5. 13:46

Kína miniszterelnöke, Ven Csia-pao londoni és berlini látogatása előtt Magyarországon vizitált. A kínai államfő népes delegáció élén látogatta meg hazánkat, ahol bejelentette, hogy hajlik bizonyos összegű államkötvény megvásárlására.

A bejelentés után Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látja. A középtáv hangsúlyozása azért fontos, mert az IMF-től felvett kölcsönök törlesztési csúcsa a 2013-as és 2014-es évekre esik, egyaránt 3–3 milliárd eurót meghaladó összegben.

Kína egyszer már segített a magyar gondok megoldásában, mégpedig 1982-ben, mikor az IMF csatlakozásunkhoz nem volt elegendő tőkénk.

A mostani kapcsolatok szorossá vonását az teheti indokolttá, hogy a magyar kormány szerint a két ország hasonló gazdaságpolitikát igyekszik folytatni. A magyar miniszterelnök a következőkkel szemléltette ezt: mindkét ország elkötelezett a munkaalapú társadalom mellett, a gazdaság sikeréhez nem a szolgáltatások, hanem az ipar fejlesztésére van szükség.
Azonos az „erős állam”, a hosszú távú tervezés és koordináció elképzelése.

A kínai miniszterelnök jelezte, hogy a korrekt kooperációnál mélyebb kapcsolatokra törekszik, konkrétan a „barátság” kifejezést használva.

A magyar partner korrekten ki is szolgálta a kínai igényeket, hiszen több tucat üzleti megállapodás jött létre. Egyebek mellett egy 60 ezer tonna kapacitású szolnoki citromsavgyár és egy berettyóújfalui napkollektorüzem létesítése.

„Magyarország lehet a kínai gazdaság egyik európai logisztikai központja” – írja a magyar kormányzati portál. Ezt nem lesz könnyű véghez vinni, hiszen Magyarország nem rendelkezik tengeri kikötővel. Rijeka, Koper vagy a romániai Constanta, ami szóba jöhetne, vagy az olaszországi Trieszt. De ezekkel a tengeri kikötőkkel való folyamatos összeköttetést meg kéne teremteni.

Reálisabb lehetőség talán a kínaiak reptérfejlesztési terve. Több helyszint megnéztek, akár több reptér is épülhet kínai beruházás keretében Magyarországon.

Egyelőre ezeket a terveket a piaci befektetők nem árazzák a magyar tőzsdén, majd a megvalósulás szakaszában.


Lámpi Ferenc
fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém
88-561-218
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.