Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Félelem és pánik a tőzsdéken

2011. augusztus 9. 10:01

Hatalmas zuhanást szenvedtek el a világ tőzsdéi az elmúl egy hétben. Az általános rossz hangulatot fokozta, hogy pénteken zárás után az S&P hitelminősítő leminősítette az USA hosszútavú adósságait. A leminősítés újabb negatív töltetet adott, és a részvénypiaci folyamatok a 2008–2009 időszakhoz kezdtek egyre inkább hasonlítani.

Valóban a folyamatok hasonlók, azonban mégis más. Jómagam a kezdete óta kereskedtem a válságban, elmondhatom, hogy jelenleg annyiban más a helyzet, hogy most tudjuk, mik a problémák. 2008–2009–ben nap, mint nap újabb és újabb meglepetések érték a piacokat, alapvetően a pénzügyi szektor felől. Jelenleg meglepetések nincsenek, hisz tudjuk, hogy a problémák alapvető oka az államok túlzott eladósodottsága.

A kockázatos kötvényeket vásárolja az Európai Központi Bank, így a csődöket elképzelhetően elkerülik a nyugati országok. Ma este az amerikai jegybank - FED – kamatdöntő ülést tart. Elképzelhetőnek tartom, hogy Ben Bernanke a FED elnöke, már ma este bejelenti az új dollárnyomtatási programot ( QE3).
Ezzel némileg majd megnyugtatja a piacokat, hiszen mérhetetlen mennyiségű dollárt önt a bankközi piacra.

Az eladósodás miatt az államok megszorító intézkedéseket lesznek kénytelenek hozni, ami további gazdasági recesszióhoz vezet majd. A mérhetetlen pénznyomtatás miatt az infláció egyre gyorsabb lesz, a világ pénzei elértéktelenednek. Az arany ára az egekbe szökik majd. A világ vezetői csak tünetei kezeléseket végeznek, a problémákat képtelenek megoldani. A jelenlegi pénzügyi rendszer nagy valószínűséggel menthetetlen, előbb-utóbb összeomlik.

A pénzügyi folyamatok a magyar gazdaságot is rosszul érinthetik, hisz a költségvetésünk alapja, a gazdasági növekedés. Ellentétes világgazdasági folyamatoknál, ez nem fog megvalósulni.

A folyamatok, a spekulánsoknak kedveznek, hisz a nagy mozgásokon remekül lehet keresni.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.