2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Latinovits Zoltánra emlékeztek

2011. szeptember 9. 11:00
Petőfi Színház/MTI
Latinovits Zoltánra emlékezett szeptember 8-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata különböző ünnepi műsorokkal.

Latinovits Zoltán balatonszemesi sírjának megkoszorúzásával, érte tartott szentmisével, kiállítással, könyvbemutatóval, szoboravatással, pódiumesttel emlékezett a Veszprémi Petőfi Színház a "színészkirályra", aki szeptember 9-én lenne 80 éves.

A veszprémi ködszurkáló ecsettel címmel Latinovits Zoltán grafikáiból, rajzaiból és festményeiből nyílt kiállítás csütörtök este Veszprémben, a Latinovits-Bujtor Játékszínben; a Petőfi Színház a "színészkirály" születésének 80. évfordulójára emlékezve rendezte a kiállítást - Latinovits pénteken lenne 80 éves.


Ács Piroska

A húsz rajzot és festményt - amelyek eddig még sehol sem voltak láthatók - az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátotta a veszprémi teátrum rendelkezésére. Ács Piroska, a múzeum igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: a művész építészként készített rajzai szakmailag teljesen jók, igényes munkák.
Megtanulta és jól használta az akvarellfestés technikáját, különösen a Balatonról készült képei figyelemre méltóak - mondta az igazgató. Rámutatott arra is, hogy a műegyetemi hallgató Latinovits Zoltán rajzaiból kitűnik a "gondolkodási fegyelem, valamint a látásmód és az átlátás sokszínűsége". Ez a képessége a színészi pályáján is jelentkezett - tette hozzá.

Ács Piroska szerint Latinovits Zoltán pontosan tudta és gyorsan átlátta, hogy mi a minőség, hol vannak "kicsiségek és hibák", s ez sok konfliktust okozott számára a színházi világban. Olyan igényes volt és annyira "áttekinthető módon" szerette volna az egész társulatot megváltoztatni, s a "minőség felé tolni", hogy az többnyire nem találkozott az aktuális színházi vezetés egyetértésével. Ilyenkor írta azt az édesanyjának: lehet, hogy mégis építésznek kellett volna lennem - emlékeztetett Ács Piroska.

A tárlat megnyitását követően leleplezték Krisztiáni Sándor szobrászművész Latinovits Zoltánról készített fejszobrát. A gipsz fejszobrot Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója és Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, a teátrum művészeti tanácsadója leplezte le. Ezután bemutatták A veszprémi ködszurkáló című könyvet, amelyben Latinovits Zoltán Veszprémben töltött éveire, játékára, rendezéseire emlékeznek színészkollégái, színházi "háttérmunkások", újságírók, veszprémi emberek. A könyvet Varga Róbert újságíró, a színház sajtófőnöke írta.

A Latinovits emléknap zárásaként "Emlékezz a röpülésre..." - színházi hitvallás egy részben címmel Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva gondolatait megidézve mutatta be estjét Kéri Kitty és Szalma Tamás, a Veszprémi Petőfi Színház két művésze.

Latinovits Zoltán 1971-73 között játszott és rendezett a veszprémi színházban. A játékszínt róla és féltestvéréről Bujtor Istvánról nevezték el, aki 2008-2009-ben a színház igazgatója volt. Az 1976-ban elhunyt Latinovits Zoltán szeptember 9-én lenne 80 éves.

A Veszprémi Petőfi Színház társulata péntek fél háromkor koszorút helyez el a teátrum főbejáratánál található Latinovits-emléktáblánál.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.