2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Latinovits Zoltánra emlékeztek

2011. szeptember 9. 11:00
Petőfi Színház/MTI
Latinovits Zoltánra emlékezett szeptember 8-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata különböző ünnepi műsorokkal.

Latinovits Zoltán balatonszemesi sírjának megkoszorúzásával, érte tartott szentmisével, kiállítással, könyvbemutatóval, szoboravatással, pódiumesttel emlékezett a Veszprémi Petőfi Színház a "színészkirályra", aki szeptember 9-én lenne 80 éves.

A veszprémi ködszurkáló ecsettel címmel Latinovits Zoltán grafikáiból, rajzaiból és festményeiből nyílt kiállítás csütörtök este Veszprémben, a Latinovits-Bujtor Játékszínben; a Petőfi Színház a "színészkirály" születésének 80. évfordulójára emlékezve rendezte a kiállítást - Latinovits pénteken lenne 80 éves.


Ács Piroska

A húsz rajzot és festményt - amelyek eddig még sehol sem voltak láthatók - az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátotta a veszprémi teátrum rendelkezésére. Ács Piroska, a múzeum igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: a művész építészként készített rajzai szakmailag teljesen jók, igényes munkák.
Megtanulta és jól használta az akvarellfestés technikáját, különösen a Balatonról készült képei figyelemre méltóak - mondta az igazgató. Rámutatott arra is, hogy a műegyetemi hallgató Latinovits Zoltán rajzaiból kitűnik a "gondolkodási fegyelem, valamint a látásmód és az átlátás sokszínűsége". Ez a képessége a színészi pályáján is jelentkezett - tette hozzá.

Ács Piroska szerint Latinovits Zoltán pontosan tudta és gyorsan átlátta, hogy mi a minőség, hol vannak "kicsiségek és hibák", s ez sok konfliktust okozott számára a színházi világban. Olyan igényes volt és annyira "áttekinthető módon" szerette volna az egész társulatot megváltoztatni, s a "minőség felé tolni", hogy az többnyire nem találkozott az aktuális színházi vezetés egyetértésével. Ilyenkor írta azt az édesanyjának: lehet, hogy mégis építésznek kellett volna lennem - emlékeztetett Ács Piroska.

A tárlat megnyitását követően leleplezték Krisztiáni Sándor szobrászművész Latinovits Zoltánról készített fejszobrát. A gipsz fejszobrot Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója és Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, a teátrum művészeti tanácsadója leplezte le. Ezután bemutatták A veszprémi ködszurkáló című könyvet, amelyben Latinovits Zoltán Veszprémben töltött éveire, játékára, rendezéseire emlékeznek színészkollégái, színházi "háttérmunkások", újságírók, veszprémi emberek. A könyvet Varga Róbert újságíró, a színház sajtófőnöke írta.

A Latinovits emléknap zárásaként "Emlékezz a röpülésre..." - színházi hitvallás egy részben címmel Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva gondolatait megidézve mutatta be estjét Kéri Kitty és Szalma Tamás, a Veszprémi Petőfi Színház két művésze.

Latinovits Zoltán 1971-73 között játszott és rendezett a veszprémi színházban. A játékszínt róla és féltestvéréről Bujtor Istvánról nevezték el, aki 2008-2009-ben a színház igazgatója volt. Az 1976-ban elhunyt Latinovits Zoltán szeptember 9-én lenne 80 éves.

A Veszprémi Petőfi Színház társulata péntek fél háromkor koszorút helyez el a teátrum főbejáratánál található Latinovits-emléktáblánál.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.