Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha a falak mesélni tudnának… / Nekrológ egy színházért

2008. július 30. 9:29
Búcsúzunk. Elköszönünk egy színháztól, mely a színészkirály nevéhez méltó módon a legnagyobbakat vonultatta fel színpadán, több mint 30 éven át. Az utolsó premieren 2007. április 13-án még zúgott a taps. Majd leköszönt a Kék Veréb, s kiürült a játékszín. Azt mondják, hogy veszteséget termel és nem kifizetődő. Nem is költ rá senki. Ma sem, az idő pedig rendesen lepusztította az épületet. Szomorú érzés fojtogatja az embert, ha most belép a kapun, bekukkant az öltözőkbe. Minden kihalt. 25 árva fogas a parányi előtérben, három ütött-kopott asztalka az öltözőkben, egy régi Lehel hűtő, lehullott csempe, s egy parányi színpad, körben a nézőtér rozoga székekkel, ami a mai komfortra vágyó nézőt nem igazán nyűgözné le. Szóval egy éve nem volt itt új bemutató. De egyelőre nem is lesz. Bujtor István igazgató azt mondja, amíg a Játékszín ilyen állapotban van, addig zárva marad. Pedig tervek, ötletek lennének – de ahhoz nagyon sokat kellene költeni az épületre, ami ma még álomnak is merész.

Latinovits Zoltán emlékét Veszprémben ma már csak a színházszeretők, az egykori kollégák szíve, és ez a kis kopott vitrin őrzi, itt a Latinovits Játékszín bejáratánál. A színészkirály 1971 és 73 között két éven át volt a Petőfi Színház társulatának tagja. Rövid idő, mégis máig büszkén emlegetjük itt Veszprémben: nálunk játszott a nagy Latinovits. A Játékszín csak 1991. szeptember 9-én, Latinovits Zoltán 60. születésnapján vette fel a színművész nevét – Vándorfi László, akkori igazgató kezdeményezésére. És a kis kamaraszínházunk akkor, ott a kilencvenes években élte fénykorát. Volt olyan előadás, ami több mint 50 bemutatót megért, és mindig teltházasak voltak az esték, - emlékszik vissza Őri Zoltán gondnok, aki az első naptól látta, végigélte a Játékszín több mint 3 évtizedes történetét.

 

Ez volt a ruhatár...ez pedig az öltöző - meséli Őri Zoltán

Ma már csak egyes jeleneteket elpróbálni járnak át ide a színészek a nagy színházból – meséli Őri Zoltán, de akkor legalább újra élettel telik meg ez az öreg épület, - mondja szomorúan. A történet a hetvenes évek közepén kezdődött.  Pétervári István majd Hegyeshalmi László akkori igazgatók ráéreztek, hogy a közönség felkészült valami egészen új fajta színház befogadására. Egy szűk  rétegnek határozott igénye volt a megszokottól, a konvencionálistól eltérő darabokra és művészetre, s természetesen ez igény kielégítésével nem lehetett a nagyszínpadon kísérletezni. Egyetlen helyszín volt adott, az asztalosműhely – mely komoly munka árán 1977-ben, már mint Játékszín megnyitotta kapuit.  Elérkezett az első premier napja: 1977. március 26-án, Gyurkó László: Az egész élet című játékának előadásával megnyílt a Petőfi Játékszín. Kortárs magyar és külföldi darabokat mutattak be, melyeknek nem volt nagy hely és díszletigényük, viszont mélységükben vonzották a rétegnézőt. Olyan nagy nevek rendeztek itt a Játékszínben akkoriban, mint Pethes György, Kerényi Imre, Szurdi Miklós, vagy Rupert J. Seidl. Vándorfi László, későbbi igazgató rohamosan felfelé ívelő pályája is igazából a Játékszínben indult. A 88-89-es évadban kapott lehetőséget Tordy Géza művészeti vezetőtől, hogy rendezhet a kamaraszínpadon.  Pilinszky: Élőképek című színműve pedig kasszasiker lett. A mai Játékszín persze már nem az a Játékszín, kinőtte a régi asztalosműhelyt. 1988 novemberére a Petőfi Színház épületével együtt újjáalakult a színészház épülete, és annak udvarán épült fel a Játékszín, bejárata egy szépen faragott székelykapu, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeinek ajándéka. A rendszerváltás éve fontos év volt a kisszínház életében. Ugyanis a megyében itt mutattak be először színpadon az 56-os forradalomról szóló művet. Gáli József: Szabadsághegy című drámáját Paál István rendezte meg, s ezzel megtörte a csendet. Ez a bemutató még inkább a Játékszínre irányította a kultúrára éhes közönség figyelmét. Az izgalmas előadásokra, újszerű kísérletekre nem csak az ország más városaiból, de külföldről is sokan érkeztek. Pedig akkor a kultúrturizmus kifejezést még senki sem használta…

A hányatott sorsú Latinovits Zoltán Játékszín szép éveket élt meg. Épphogy csak a férfikorba lépve, 31 évesen a megmentőjére vár. Egy nap talán majd érkezik egy jómódú mecénás, aki meghallja, mit mesélnek az ódon falak, s újra szüli a nagy elődök álmát: Művészetet, értéket a színpadra, legalább kicsiben, annak a néhány megmaradt, kiéheztetett nézőnek.

Talán ezek voltak az utolsó bemutatók a Játékszínben?

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.