Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Ha a falak mesélni tudnának… / Nekrológ egy színházért

2008. július 30. 9:29
Búcsúzunk. Elköszönünk egy színháztól, mely a színészkirály nevéhez méltó módon a legnagyobbakat vonultatta fel színpadán, több mint 30 éven át. Az utolsó premieren 2007. április 13-án még zúgott a taps. Majd leköszönt a Kék Veréb, s kiürült a játékszín. Azt mondják, hogy veszteséget termel és nem kifizetődő. Nem is költ rá senki. Ma sem, az idő pedig rendesen lepusztította az épületet. Szomorú érzés fojtogatja az embert, ha most belép a kapun, bekukkant az öltözőkbe. Minden kihalt. 25 árva fogas a parányi előtérben, három ütött-kopott asztalka az öltözőkben, egy régi Lehel hűtő, lehullott csempe, s egy parányi színpad, körben a nézőtér rozoga székekkel, ami a mai komfortra vágyó nézőt nem igazán nyűgözné le. Szóval egy éve nem volt itt új bemutató. De egyelőre nem is lesz. Bujtor István igazgató azt mondja, amíg a Játékszín ilyen állapotban van, addig zárva marad. Pedig tervek, ötletek lennének – de ahhoz nagyon sokat kellene költeni az épületre, ami ma még álomnak is merész.

Latinovits Zoltán emlékét Veszprémben ma már csak a színházszeretők, az egykori kollégák szíve, és ez a kis kopott vitrin őrzi, itt a Latinovits Játékszín bejáratánál. A színészkirály 1971 és 73 között két éven át volt a Petőfi Színház társulatának tagja. Rövid idő, mégis máig büszkén emlegetjük itt Veszprémben: nálunk játszott a nagy Latinovits. A Játékszín csak 1991. szeptember 9-én, Latinovits Zoltán 60. születésnapján vette fel a színművész nevét – Vándorfi László, akkori igazgató kezdeményezésére. És a kis kamaraszínházunk akkor, ott a kilencvenes években élte fénykorát. Volt olyan előadás, ami több mint 50 bemutatót megért, és mindig teltházasak voltak az esték, - emlékszik vissza Őri Zoltán gondnok, aki az első naptól látta, végigélte a Játékszín több mint 3 évtizedes történetét.

 

Ez volt a ruhatár...ez pedig az öltöző - meséli Őri Zoltán

Ma már csak egyes jeleneteket elpróbálni járnak át ide a színészek a nagy színházból – meséli Őri Zoltán, de akkor legalább újra élettel telik meg ez az öreg épület, - mondja szomorúan. A történet a hetvenes évek közepén kezdődött.  Pétervári István majd Hegyeshalmi László akkori igazgatók ráéreztek, hogy a közönség felkészült valami egészen új fajta színház befogadására. Egy szűk  rétegnek határozott igénye volt a megszokottól, a konvencionálistól eltérő darabokra és művészetre, s természetesen ez igény kielégítésével nem lehetett a nagyszínpadon kísérletezni. Egyetlen helyszín volt adott, az asztalosműhely – mely komoly munka árán 1977-ben, már mint Játékszín megnyitotta kapuit.  Elérkezett az első premier napja: 1977. március 26-án, Gyurkó László: Az egész élet című játékának előadásával megnyílt a Petőfi Játékszín. Kortárs magyar és külföldi darabokat mutattak be, melyeknek nem volt nagy hely és díszletigényük, viszont mélységükben vonzották a rétegnézőt. Olyan nagy nevek rendeztek itt a Játékszínben akkoriban, mint Pethes György, Kerényi Imre, Szurdi Miklós, vagy Rupert J. Seidl. Vándorfi László, későbbi igazgató rohamosan felfelé ívelő pályája is igazából a Játékszínben indult. A 88-89-es évadban kapott lehetőséget Tordy Géza művészeti vezetőtől, hogy rendezhet a kamaraszínpadon.  Pilinszky: Élőképek című színműve pedig kasszasiker lett. A mai Játékszín persze már nem az a Játékszín, kinőtte a régi asztalosműhelyt. 1988 novemberére a Petőfi Színház épületével együtt újjáalakult a színészház épülete, és annak udvarán épült fel a Játékszín, bejárata egy szépen faragott székelykapu, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeinek ajándéka. A rendszerváltás éve fontos év volt a kisszínház életében. Ugyanis a megyében itt mutattak be először színpadon az 56-os forradalomról szóló művet. Gáli József: Szabadsághegy című drámáját Paál István rendezte meg, s ezzel megtörte a csendet. Ez a bemutató még inkább a Játékszínre irányította a kultúrára éhes közönség figyelmét. Az izgalmas előadásokra, újszerű kísérletekre nem csak az ország más városaiból, de külföldről is sokan érkeztek. Pedig akkor a kultúrturizmus kifejezést még senki sem használta…

A hányatott sorsú Latinovits Zoltán Játékszín szép éveket élt meg. Épphogy csak a férfikorba lépve, 31 évesen a megmentőjére vár. Egy nap talán majd érkezik egy jómódú mecénás, aki meghallja, mit mesélnek az ódon falak, s újra szüli a nagy elődök álmát: Művészetet, értéket a színpadra, legalább kicsiben, annak a néhány megmaradt, kiéheztetett nézőnek.

Talán ezek voltak az utolsó bemutatók a Játékszínben?

Füssy Angéla
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.