Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Premierek hétvégéje

2012. március 7. 22:53 // Forrás: Petőfi Színház
Két darab premierje is közeledik a Petőfi Színházban, ezzel kapcsolatban médianapot tartottak csütörtökön az intézményben.

A szerenád című zenés mesejátékot tűzi műsorára a Veszprémi Petőfi Színház március 11-én (vasárnap) délután három órakor. Az ősbemutató érdekessége, hogy a darabot a teátrum színésze, Máté P. Gábor írta, a rendező, Palásthy Bea, és a koreográfus, Csarnóy Zsuzsanna, szintén a társulat tagja.

Máté P. Gábor tizenhét éve játszik a Veszprémi Petőfi Színházban. Mint mondta, eddigi pályafutása alatt sok mesedarabban lépett színpadra, szereti ezeket a produkciókat. Most volt egy ötlete, eszébe jutott egy meseszerű, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló történet, és azt papírra is vetette. Fel sem merült benne, hogy a darab premierjét más színházban tartsák. Nagyon szeretett volna egy veszprémi ősbemutatót, s ez a kívánsága teljesült is.


Máté P. Gábor

– A szerenád az udvarlásról szól, arról, milyen az, ha a kishitűség démona akadályozza ezt az érzést, ám a végén azért csak el lehet űzni ezt a rossz szellemet. A történettel arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos hinnünk a barátságban, önmagunkban, a szeretetben. Figyelnünk kell egymásra, hogy jobban megismerjük a másikat, hiszen az udvarlás erről is szól. Természetesen, a címből is kiderül, hogy ebben az előadásban fontos szerepe lesz a szerenádnak, a latinos, mediterrán hangulatú muzsikának. A zeneszerző Szili Péter, akivel egy zenekarban játszom, ő zenésítette meg a dalszövegeimet. Nagyon örülök annak is, hogy a kolléganőm, Palásthy Bea állítja színpadra a produkciót, játszottam a rendezéseiben, szeretem a gondolatvilágát – mondta Máté P. Gábor, aki játszik is az által írt mesében.


Palásthy Bea

Palásthy Bea nem először rendez mesedarabot a Petőfi Színházban, korábban színpadra állította a Titkos dalok Micimackótól és társaitól, valamint az Ők heten című produkciókat.

– Nagyon örülök ennek a feladatnak, s annak, hogy két fiatal szerző művével dolgozhatunk. Az általuk képviselt frissesség, szemlélet az egész stábra jellemző. Arra törekszünk, hogy a színház élő és semmihez sem hasonlítható világát megtapasztalják a gyerekek. A színház nem tud versenyezni az internettel, a televíziós, digitális világgal, viszont képes olyan varázst teremteni, az együttlét semmihez sem hasonlítható örömét közvetíteni, amely hatni tud a fiatal közönségre. Azt érezhetik, hogy egy különleges légkörbe kerültek, létrejött a játék atmoszférája és olyan élményeket kapnak, amelyek mindig megmaradnak bennük – hangsúlyozta Palásthy Bea, aki örül annak, hogy kolléganője, Csarnóy Zsuzsanna elvállalta a koreográfusi feladatokat. A Jászai Mari-díjas színművésznőtől nem áll távol a tánc és a mozgás világa, ugyanis az Állami Balettintézetbe járt. 


Csarnóy Zsuzsanna

– Ez az első koreográfusi munkám, izgalmas kaland. Nagyon érdekes azt észlelnem, miként jön felszínre belőlem az a passzív tudás, amelyet eddig nem használtam. Élvezetes kitalálni a koreográfiákat, s azokat szituációkba helyezni. Elsősorban nem táncos betéteket, hanem a szerepekhez formált mozgássorokat készítünk. Azt is jó érezni, hogy a színészi észjárásom segítségével mindig megtaláljuk a karakterekhez legjobban illő formai világot. Ebben remek partnerem Palásthy Bea, akivel nagyon jó együtt dolgozni. Teljesen egy hullámhosszon vagyunk – mondta Csarnóy Zsuzsanna.

Az előadás rendezőasszisztense Pápes Mónika, díszlettervezője Perlaki Róbert, a színház Örökös Tagja,  jelmeztervezője Húros Annamária. A korrepetitor Völgyesi Gyöngyi, az ügyelő Szentmiklósi Ildikó Magyar Teátrum-díjas, a súgó Horváth Katalin, a teátrum Örökös Tagja.

 

Készül az Utazás az éjszakába című produkció a Latinovits – Bujtor Játékszínben. A bemutató március 10-én este hét órakor lesz. Eugene O' Neill tragédiáját Dömölky János Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló művész rendezi.


Dömölky János

Dömölky János, a darab rendezője, bölcs nyugalommal várta a próba kezdését. Néhány technikai részletet még megbeszélt Péti Krisztina rendezőasszisztenssel, majd arra a kérdésre, hogy milyen utazást láthat a közönség, azt felelte: kalandosat.


Gere Dénes Ákos és Horváth Zoltán

– Úgy érzem, hogy abban a szörnyű színházi világban és helyzetben, amely létrejött az országban, helye van egy igazi fajsúlyos darabnak is. A világ egyik legjelentősebb műve az Utazás az éjszakába, ehhez mérten egy klasszikus, drámai és remélhetőleg nagy hatású előadást készítünk – mondta a rendező.
A színészek hatalmas koncentrációval és fegyelemmel készülnek az előadásra, az óriási szövegmennyiség mellett a mű tragikussága, lélekliftjének és vesztőjének ábrázolása nagy feladatot ró rájuk.


Horváth Zoltán és Fazekas István

Fazekas István, a férfi főszereplő úgy gondolja, hogy ez a darab – mint a jó művek általában – mindig aktuális tud maradni.

– Az életben jelen lévő problémákról is szól ez a mű, olyanokról, amelyek bárki családjában előfordulhatnak. Kicsiben és nagyban egyaránt. Igazságról, hazugságról, árulásról, megbocsátásról, szeretetről, emberi kapcsolatok szétfeszítéséről, illetve összehúzásáról – hangsúlyozta Fazekas István.


Bajcsay Mária

Bajcsay Mária, a női főszereplő szemmel láthatóan nagyon keményen, önmagát sem kímélve dolgozik a próbákon. Korábban azt nyilatkozta, a darab segíthet abban, hogy az emberek elfogadják egymást, merjenek szembe nézni a gondjaikkal, rabságaikkal, és azokat ne akarják a szőnyeg alá söpörni. Ennek a bemutatására is törekszik majd az előadásban.


Főző Ditta és Bajcsay Mária

vehir.hu
Melczer Zsolt
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.