Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Mégsem lesz IMF-megállapodás?

2012. szeptember 6. 13:51
Sokan gondolkodják úgy már régóta, hogy a magyar kormány igazából nem is akar megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal egy készenléti hitelről. Egyre inkább az látszik, hogy ezen elemzői kör véleménye valósággá válhat. Ugyanis piaci kényszer nélkül nem nagyon akarózik tovább alkudozni az IMF-vel.

A magyar kormány gazdaságpolitikai alapvetése a függetlenség, a mozgási szabadság, a saját utas, "unortodox"-nak nevezett gazdaságpolitika, ezt minden külső tényező gátolja, ezért állnak folyton hadban az EU-val és az IMF-fel.

 Az IMF-fel való lepaktálás igen erősen csökkentené mozgásszabadságukat, ezért erre csakis akkor kerül sor, ha elkerülhetetlen. Mivel Magyarország jelenleg 7% körül tud magyar forintos állampapírt eladni, ezért semmi szüksége nincs az IMF-megállapodásra. Amíg a piacokról ilyen "kedvező" kamatszinten tud hitelhez jutni, a kormánynak egyáltalán nem érdeke megállapodni. Emellett az IMF elvárásai a jelenlegi gazdaságpolitika számára teljességgel elfogadhatatlanok is és szembemennek az elveikkel:

"...az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét - tették hozzá"

Nézzük a fentieket egyesével:

Orbán Viktor világosan jelezte néhány napja, hogy a nyugdíjasokhoz, mint az egyik legfontosabb szavazócsoporthoz nem lehet nyúlni, az egykulcsos SZJA a legbetonbiztosabb alapja a mai gazdaságpolitikának, a privatizáció helyett folytonosan államosítás zajlik, - ( illik megjegyezni, mit adjunk még el? pl: BKV?) az ingatlanadót elutasítják, - holott az adóbevételeket ez tudná stabillá tenni. A bankok megadóztatása pedig elkerülhetetlen, mivel az emberekre nem lehet terheket rakni, így a kormányzat pont az ellenkezőjét gondolja és csinálja, mint amit az IMF mond.

Tehát ezeket a magyar kormányzat soha nem fogja elfogadni - értve a soha alatt azt, amíg a piacok ki nem kényszerítik.

De miért is állapodnának meg? Soha nem látott, 2500 milliárd forintos készpénzhalmon ülnek, és ha egy deka állampapírt nem bocsátanak ki, akkor is kihúzzák jövő tavaszig/nyárig, ha pedig tudnak további állampapírokat a jelenlegi ütemben még pár hónapig eladni, akkor utána már a választásokig is kitart a pénzük bármiféle forrásbevonás nélkül - akkor is ha az égből eszkimógyerekek potyognak. Nem az a kérdés, hogy mikor állapodnak meg vagy miért kell megállapodni, hanem az, hogy mi okuk lenne egyáltalán megállapodni?

Összefoglalva: a magyar kormányzat számára az IMF követelései elfogadhatatlanok, finanszírozása hosszú hónapokra előre megoldott, elfogadható szinten jut forráshoz, azaz az égvilágon semmi oka nincs, hogy megállapodjon.

Mi változtathat ezen? Csakis a piaci nyomás. Amíg a befektetők hajlandóak ilyen hozamszintek mellett magyar állampapírokat vásárolni, addig folytatódni fog a bőséges forintos állampapírkibocsátás, amit az MNB tartalékaiból leváltva folyamatos devizahitel-törlesztés fog zajlani. Ha a befektetői bizalom elillanna, a forint begyengülne, de legfőképp, ha nem tudna magyar forintos állampapírokat kibocsátani, csakis akkor lenne szüksége megállapodni az IMF-fel. Amíg ez nem történik meg, addig nem lesz IMF megállapodás sem.

Lámpi Ferenc

Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház Zrt.
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.