Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

Kamatcsökkentés, gyengülő forint

2012. szeptember 27. 13:06
Kedden újabb 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét az MNB, így az új irányadó kamatláb 6,5 %.

Több helyről érte bírálat a Nemzeti Bankot ezért a lépésért, mind itthonról, mind külföldről. A döntés helyességében kételkedők alapvetően a magas infláció miatt tartják hibásnak a jegybank lépését.

A sok bíráló mellett én inkább megvédeném a jegybank döntését. Nézzük miért gondolom így?:

- Magyarországon jelentős ideje csökken a gazdaság teljesítménye, a beruházások mértéke aggasztó szintre esett. (előző írásomban számokat is közöltem erről). A kamatcsökkentés kicsit élénkítheti a bankszféra hitelezési hajlandóságát, ami jelenleg a „0” közelében van. Valamint az alacsonyabb kamatok a hitelképes vállalkozók hitelfelvételi, kockázatvállalási hajlandóságát is növelheti. Így születhetnek új beruházások, ezáltal új munkahelyek, és nőhet a gazdaság teljesítménye.

- A másik a forint árfolyama. Lássuk be, ez a forint, így túl erős. A hazai fizetőeszköz így nem tudja ösztönözni a gazdaság húzóerejét, az exportot. Nem tudja védeni az olcsó, rossz minőségű importtól a magyar fogyasztót. Tehát igazából az euróval szembeni jegyzéseknek 295 környékére kéne kerülni, hogy az ösztönző hatás érvényesülni tudjon. Persze, ez a kamat még mindig nagyon magas, a versenytárs országok kamataihoz képest, tehát egy csekély mértékű kamatcsökkentés , nem biztos, hogy jelentős árfolyamgyengüléshez vezet.

- Végül az infláció. Ha végigtekintünk a világpiacon, az látjuk, hogy az olajár nagyon magas, a búza, a kukorica ára rekordszintekre emelkedett az árupiacokon. Tehát az infláció jelentős részét importáljuk. Tankolni kell, kenyeret kell venni a fogyasztónak. Ezen termékek áremelkedésének – megítélésem szerint – nem segített volna, ha a jegybank tartja a kamatot.

A belső kereslet ráadásul lanyhul, hisz az egyén, igyekszik a hiteleit kifizetni előbb, és csak utána költ fogyasztási cikkekre. Azt is látni kell, hogy az infláció követésről a világ jelentős jegybankjai már igazából lemondtak.

A kamatcsökkentés egyetlen komoly veszélye a külső kockázatokban rejlik. Ugyanis, ha újra terítékre kerülnek az eurozóna súlyos problémái, azok a forint árfolyamát extrém magasságokba emelhetik újra. De ez ellen pedig egy hatékony gazdaságpolitika megoldás lehet.

Úgy gondolom, az év végéig még van lehetőség újabb kamatcsökkentésre, természetesen, csak akkor, ha a külső körülmények kedveznek ehhez.


Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém
88-561-218

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.