Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Itt az új csomag

2012. október 5. 15:48
Október 5-én délelőtt a nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány legújabb „csomagját”, amelynek tervezett intézkedéseivel közel 400 milliárd forinttal javítanák a 2013-as államháztartási egyenleget.

A bejelentések egyik legfontosabb pontja volt, hogy a kormány 2013-ra már csak 1,0%-os gazdasági növekedéssel számol (a korábbi 1,6% helyett), ami jóval közelebb van a piaci, elemzői várakozásokhoz.

A realitásokkal való szembenézés másik jele az újabb intézkedéscsomag. Az utóbbi időszakban ismertté vált piaci vélemények szerint 500-600 milliárd Ft lehet az elcsúszás 2013-ban az eddigi költségvetési tervek alapján, míg a kormány oldaláról 300-350 milliárd Ft hangzott el a legtöbbször. A 400 milliárd Ft nagyban enyhítheti az aggodalmakat, szerencsés esetben (és természetesen teljes megvalósulása esetén) akár elegendő is lehet a megfelelő hiánycél eléréséhez.

A változtatások az idei évet is érintik (2012-re vonatkozóan 133 milliárd forintot zárolt a kormányzat), de lényegesebbek a jövő évi költségvetést érintő intézkedések tervei:

Első lépésként a kormány emelte a saját maga által kitűzött hiánycélt, a GDP 2,7 százalékára a korábbi 2,2 százalékról. Mivel az EU, az IMF és általában a piacok már korábban is megelégedtek volna 3% alatti, ellenben fenntartható módon elért hiánycéllal, valamint a realitások is ezt igazolják, az emelést aligha ítélik meg kedvezőtlenül. A hiánycél emelése kb. 150 milliárd forintot jelent, ezzel együtt a 400 milliárd forintos csomag már lényegében teljesíti is a piaci várakozásokat.

A 397 milliárd forintos hiánycsökkentést 7 intézkedéscsoport segítésével érné el a kormány. Ezek között, a néhány nappal korábbi kiszivárogtatásokkal szemben, nem szerepelnek olyanok, amelyek tovább rontanák a gazdaságpolitika megítélését (nem nő jelentősen a bankok terhelése, nem emelkedik az ÁFA, nem fizet tranzakciós adót az MNB).

Első intézkedésként 15 százalékról 5 százalékra csökken az EU társfinanszírozás mértéke, az állam kiadásai ezzel 55 milliárd forinttal csökkennének. Az NGM nem számol beruházások elmaradásával, de mégsem zárható ki, hogy így kevesebb EU forrást tudnak majd ténylegesen felhasználni a hazai beruházok, fejlesztők.

A második pontban a bürokrácia csökkentése szerepel, 103 milliárd Ft tervezett megtakarítással. A közszférában dolgozók 2013-tól nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és bért, ami 73 milliárd forinttal mérsékelné a kiadásokat. Emellett az egészségügy kivételével a nyugdíjba vonulók pozícióit nem töltik fel 3 éven át, az így megvalósul létszámcsökkentéstől 30 Mrd Ft várható jövőre.

A harmadik lépés szerint elhalasztják a pedagógus életpálya modell bevezetését, 73 Mrd Ft megtakarítás származna a bérek emelésének elmaradásából.

A negyedik pont szerint az önkormányzatok által fizetett segélyeknél felső korlátot vezetnek be, 8 (8-10) Mrd Ft javulást érve el.

Ötödikként az államkincstártól nagyobb tranzakciós illeték befizetést vár el a kormány és 0,3 százalékra emeli (0,1 százalékról) a készpénzfelvétel utáni illetéket. A várt hatás 60 milliárd Ft bevételnövekedés. Az MNB viszont mentesül az illeték fizetése alól.

A legnagyobb hatása a hatodik pontban bejelentett intézkedéseknek lenne. A hatékonyabb adóbeszedéstől 120 milliárd Ft további bevételre számítanak, és most már részletesebb tervek is elhangzottak. Az NGM néhány nemzetközi tapasztalat alapján 95 milliárd forinttal nagyobb ÁFA befizetést vár el attól, hogy minden pénztárgépbe olyan eszközt építtetne be, mellyel a gép online kapcsolatba kerül a NAV-val. (A telepítés költségeiről nem esett szó.) 10 milliárd többletet várnak a sertéságazatban – több tiltakozás ellenére – bevezetendő fordított ÁFA rendszertől, ezen felül 15 milliárd forintot a kisvállalati adózásnál a veszteség elhatárolásának változó szabályaitól.  

A hetedik pont alapján megszűnik 2013-tól a társadalombiztosítási járulékok fizetésének felső korlátja, 51 milliárd forinttal javítva az egyenleget.

A pénteki bejelentés számos szempontból kedvező.

Leginkább a realitásokkal való szembenézés, a csomag bejelentése pozitívum, másodsorban a csomag tartalma abban a tekintetben, hogy nem tartalmaz újabb „unortodox”, azaz a piacok számára kevéssé elfogadható elemeket. A hiánycél emelésével együtt a kormány lényegében 550 milliárd forintos kiigazítást jelentett be, megfelelve a piaci várakozásoknak.

Óvatosságra int a megvalósítás számos kockázata. A tranzakciós illeték és a hatékonyabb adóbeszedés (együttesen 180 milliárd Ft) hatása bizonytalan, de más pontoknál is fenyeget a „felpuhulás” veszélye. További, jelentős kockázat, hogy az intézkedések miatt a növekedési kilátások tovább romlanak.

Mindenesetre, a piac jól fogadta a bejelentéseket, és forint árfolyama jelentősen erősödött.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém
88-561-218 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.