Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Az ember célja a küzdelem"

2012. október 12. 18:25
Jankovics Marcell, a Magyar népmesék sorozat alkotója a legutóbbi művéről beszélt csütörtökön, a Pannon Egyetemen. A több mint 22 éve készülő, Az ember tragédiáján alapuló animációs film a művész utolsó alkotása.

A Pannon Egyetem A tudomány kultúrája címmel rendez előadássorozatot, amelyben különböző tudományok és résztudományok képviselői vitatják meg egymással egy adott témáról a nézeteiket. Az első beszélgetésben művész, Jankovics Marcell, és a műelemző Szegedy-Maszák Mihály volt a két fő szereplő. Dr. Papp Sándor, a rendezvény főszervezője hangsúlyozta, a szaktudásnak nem szabadna kiszorítania az általános műveltséget.

Jankovics Marcell előadásában beszélt Az ember tragédiája születésének körülményeiről. Elhozta azt a Madách kötetet, ami alapján a forgatókönyvet megírta. Az alkotó hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a küzdelmet az ember életében, és ezért fogta meg annyira ez a dráma. Elmondta, több színházi adaptációját is már látta a műnek, de valahogy mindig hiányérzete maradt, és úgy érezte Madách darabját nem lehet a „színpad dobozába” bezárni.

Jankovics Marcell beszélt Az ember tragédiájának aktualitásáról. Méltatta Madách Imrét, hiszen a kijelentések, amiket megfogalmazott minden korszakban más jelentést kaptak, és újra értelmezhetők lettek. Ez főleg igaz a Londoni színre, amit a nézők és kritikusok a legsikeresebbnek tartanak. A film készítője úgy gondolja, ez azért lehet, mert ebben a korban élünk jelenleg is. Az alkotó a mű fő gondolatának tartja Ádám sorait a küzdelemről "A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga.” Elhangzott, a mai világban az emberek folyamatosan a csodát várják, hogy az életük nyugodt és gondtalan lesz, de ez sosem következik be. A művész hangsúlyozta, meg kell találnunk az örömöt a küzdelemben, és fel kell ismernünk, hogy a depresszió ellen a legjobb gyógymód a cselekvés.

Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész elmondta, Jankovics Marcell ezzel a filmmel zárta le és koronázta meg az életművét. Közölte, az animációs filmadaptáció választ adott olyan kérdésekre, ami eddig foglalkoztatta az irodalmárokat a drámával kapcsolatban. Elhangzott, Madách művét Arany János 5718 helyen javította ki. Ezt nem csak stilisztikai okból tette, hanem igyekezett egy kicsit tompítani a drámán, hogy ne legyen annyira borúlátó. Az irodalomtörténész szerint az animációs film közelebb áll Madách eredeti változatához. Szegedy-Maszák Mihály méltatta Jankovics Marcell jelképhasználatát, amit már eddigi filmjeiben is megfigyelhettünk. Elhangzott, Madách drámája nemzetközileg az egyik legismertebb magyar mű, és ezzel az adaptációval valószínűleg még több nézőt és olvasót sikerül majd szerezni neki.

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.