Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Iphigeneia a Játékszínben

2012. október 12. 18:45
Euripidész Iphigeneia Auliszban című darabját mutatták be szombaton a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Az időszámításunk előtt 480 és 406 között élt Euripidész a klasszikus görög tragédia-irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Műveiben gyakran dolgozta fel, hogyan válik értelmetlenné az ember küzdelme az istenek pillanatnyi szeszélyei miatt. Gondosan megrajzolta karaktereinek lelkivilágát. Az ember vívódásait szívesen ábrázolta olyan közismert mondakörökbe illesztve, mint Héraklész története vagy a trójai háború időszaka.


Modri Györgyi, Szalma Tamás és Dominek Anna

Az Iphigeneia Auliszban is a trójai mondakörhöz kapcsolódik. A dráma a görögök hadba indulásának közvetlen előzményeit meséli el: a hellén hajók Aulisz öblénél vesztegelnek a jó szélre várva. Hogy Artemisz istennő kegyét elnyerjék, a seregek vezetőjének, Agamemnónnak fel kell áldoznia lányát. A történetben olyan mindenki által jól ismert szereplők tűnnek fel, mint Akhilleusz vagy Menelaosz, akik mind állást foglalnak a kegyetlen szertartással kapcsolatban.


Kéri Kitty és Trokán Anna

A színművet Szinetár Miklós rendezésében láthatja a veszprémi közönség. A nyolcvan éves, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari díjas rendezőt a színház csütörtöki médianapján kérdeztük.


Szinetár Miklós

– A programfüzetben önt társszerzőként tüntették fel a darabnál. Milyen mértékben nyúlt hozzá a klasszikus drámához, és miért tartotta szükségesnek, hogy egy kicsit átalakítsa?

– Két okból láttam ezt szükségesnek. Egyrészt beiktattam egy narrátort, aki segíti a nézőket a történet megértésében. Enélkül a jelenetek egy jelentős részében a néző nem tudna tájékozódni. A másik pedig, hogy bár nagyon sok mindent megtartottam Devecseri Gábor fordításából, mégis szükségesnek éreztem az egyszerűsítést. Hogy egy példát mondjak: Tróját a darabban háromféleképpen is nevezik, minden szereplőnek több neve is van. A korabeli közönség tudta ezeket a variációkat, mára azonban ezek kevésbé közismertek. Emellett húzásokkal éltem, a darabot tömörítettem. Így a játékidő egy óra huszonöt perc, amit szünet nélkül végig lehet csinálni. Kimaradtak azok a korabeli célzások, amik a mai közönség számára nem érthetők, így sikerült a lényeget kiemelni, letisztítani.

– Mennyiben más ezt a darabot egy ilyen kis térben színpadra állítani, mint nagyszínházi környezetben?

– Ennek a darabnak a főszereplője a színészi játék és a szó. Ez egy kisebb térben nyilvánvalóan jobban érvényesül, bár szerintem ezekkel a színészekkel nagy színpadon is menne a dolog. 

Schöngrundtner Tamás
Melczer Zsolt
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.