Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Láttatni a nem látókkal

2012. október 15. 20:35
Romanek Inka festőművész különleges, vakok és látássérültek számára is élvezhető képeit állították ki a HEMO-ban a Fehér Bot rendezvénysorozata alkalmából hétfőn.

A kiállítás megnyitóját az 1993-ban született Jánoki Márió, születésétől fogva vak zongoraművész játéka vezette fel, majd Porga Gyula polgármester, a rendezvény védnöke mondta el köszöntőjét.

A városatya kiemelte, a képek a léleknek szólnak, egy olyan anya festményei, aki meg akarta mutatni nem látó gyermekének a világot. Ezekben a képekben benne vannak az ő tapasztalatai és érzései. A műalkotások célja örömet okozni, a valóságot megismertetni azokkal, akik elvesztették szemük világát, esetleg soha sem láttak. A képek nem hatni akarnak, hanem láttatni. A festmények különlegessége még, hogy a látóknak is megmutatja az olyan láthatatlan dolgokat, mint a szeretet. Ezek a látható és láthatatlan dolgok pedig az élet teljességét jelentik.

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke köszöntőjében arra kérte a megjelenteket, hogy csukják be a szemüket, és figyeljenek a többi érzékszervükre. Azt nem kívánja senkinek, hogy átéljék azt, hogy milyen elveszíteni a látásukat, viszont ha megpróbálunk a szemünk használata nélkül tájékozódni és észlelni dolgokat, kicsit jobban megérthetjük a vakokat és gyengén látókat. Azok is élhetnek teljes életet, akik elvesztették a szemük világát, azonban ehhez segítségre van szükségük, mind a közeli ismerősök, mind a társadalom részéről. Igyekezzünk figyelembe venni, hogy ők is ugyanolyan érző emberek, mint mi, mondta az egyesület elnöke.

A rendezvény keretében „Veszprém Megyei Látássérültekért” emlékplakettet adományoz az egyesület azoknak, akik sokat tettek vak és gyengénlátó embertársaikért. Idén a kitüntetést Veszpréminé Turcsányi Valéria, a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója vehette át.

Romanek Inka, a kiállítás képeinek alkotója is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmesélte, a látássérült lányán keresztül megtanulta, bár az élete sokkal nehezebb, mégis tud boldog lenni. Elmondta, gyermeke már egyetemre jár, ahol csodálják az aktivitását és derűlátását.
Sosem gondolta volna, hogy valaha festeni fog, de az anyaság kihozta belőle az alkotót. Közben ő maga is rájött, hogy mennyi gyönyörűség van a világban, amit mindenképp láttatni akart a lányával. Úgy véli, aki beletörődik a sorsába, az csak sodródik és annál nincs rettenetesebb érzés. Kezünkbe kell tehát vennünk a sorsunkat, és a nehézségekből építkeznünk, hogy igazán boldogok lehessünk, zárta köszöntőjét a művésznő.

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.