Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy életmű elismerése

2012. október 16. 17:08
Dr. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék nyugalmazott bírája, jogtörténész munkásságát Cholnoky-emlékdíjjal jutalmazta a város.

A Cholnoky család tudományos és irodalmi munkásságát példaként tekintve, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként 2012. évi Cholnoky-emlékdíjat dr. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék nyugalmazott bírája, jogtörténész vehette át kedden délután a Vass László-gyűjteményben tartott ünnepségen.

A díj alapítása civil kezdeményezésre jött létre, a döntéshozatal különlegessége pedig, hogy addig nincs döntés, amíg nem teljes a konszenzus – ismertette Porga Gyula polgármester köszöntőjében. Hozzátette, a kuratórium egy teljes életpályát vesz figyelembe döntésekor. – Az emlékdíj megköveteli, hogy olyan életműveket jutalmazzunk, amelyeket Veszprém nyugodtan kitűzhet zászlajára. Dr. Kahler Frigyes számos állami kitüntetés tulajdonosa, de a helyi közösségünk még nem tette meg ezt a gesztust, ezért külön öröm, hogy neki adhatom át ezt a különleges díjat – fogalmazott a polgármester.

Dr. Kahler Frigyes a pohárköszöntő alkalmával azt mondta, az elmúlt több évtized nem volt annyira „sima”, mint ahogy az a laudációban elhangzott. Kiemelte, a felesége segítsége nélkül nem érhette volna el ezeket az eredményeket, majd visszaemlékezett azokra, akik egykor elindították a pályán és segítették.

Dr. Kahler Frigyes 1965-ben szerzett diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen Állam- és Jogtudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. 1968 januárjától kapott bírói kinevezést a Hajdúböszörményi Városi Bíróságra. 1977-ben történelem szakos középiskolai tanár oklevelet szerzett, majd 1978-ban summa cum laude minősítéssel az egyetem bölcsészrektorrá avatta. 1991-ben elnyerte az Igazságügyi Minisztérium Büntetőjogi Főosztálya főosztályvezetői állását. Az Antall-kormány által 1993-ban létrehozott kormánybizottság elnökeként végzett kutatói feladatokat részben az 1956-os forradalommal, illetve a forradalom megtorlásával kapcsolatos jogalkotás és ítélkezés körében. 1994-ben – kérésére – a miniszter ítélkező bírónak osztotta be a Veszprém Megyei Bíróságra, ma Veszprémi Törvényszék. 1997-ben a büntetőkollégium vezetésére kapott kinevezést, ma is ebben a beosztásban dolgozik. Mindezek mellett számos tudományos munkát is végzett.


Az önkormányzat a városban az értékteremtés mintájául és példájául szolgáló, több tudományágban és művészeti ágban maradandót alkotó és ezzel a város közéletét, szellemi képét és a városról alkotott közvélekedést gazdagító, egyúttal tevékenységükkel az egyetemes magyar kultúra javát is szolgáló veszprémi Cholnoky család tiszteletére és emlékére alapította meg a Cholnoky-emlékdíjat. Az elismerést egy öt tagú munkacsoport ajánlása alapján a közgyűlés adományozza.

Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei. 

Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.