Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Újabb megszorító csomagot kaptunk

2012. október 18. 14:26
Újabb bevételnövelő intézkedéseket jelentett be a magyar kormány szerda délelőtt. A bevételek növelését az indokolja, hogy az EU elvárja tőlünk, hogy a 2013 –s, 3 % alatti hiánycélt teljesítsük. Ellenkező esetben jelentős Uniós forrásoknak mondhatunk búcsút.

A magyar kormány azonnal intézkedéseket hozott. Dióhéjban nézzük először ezeket:

– A bankadót nem szüntetik meg

– A tranzakciós illetéket a duplájára emelik

– Közműadót vetnek ki a földalatti vezetékekre

– Az iparűzési adó szigorítása, ezáltal növelése

– Cafetéria rendszer 10 %-s adóját 327 %-ra emelik.

Ezen csomag bevezetésével a nemzetközi elvárásoknak végül is megfelelhetünk, hisz így elképzelhetően teljesül a 3 % alatti hiánycél.

Nézzük meg a csomag bevezetésének elképzelhető hatásait.:

– Bankadó: az IMF egyik alapvető elvárása a bankadó teljes kivezetése, tehát ezen intézkedés elképzelhetően kiveri a biztosítékot a Nemzetközi Valutaalapnál. Az ezzel kapcsolatos másik probléma, hogy a bankszféra hitelezési hajlandósága tovább romlik majd, és további jelentős tőkekivonás várható a külföldi tulajdonosok részéről.

– Bár Matolcsy György szerint a csomag után, a következő évi gazdasági növekedés 0,9 % lesz, ezt a piac nehezen hiszi már el. Megítélésem szerint a legjobb esetben is, a stagfláció évei következnek. Ami azt jelenti, hogy magas infláció mellett , a gazdaság nem növekszik.

– Ennek egyenes hatása, az egyén életszínvonalának esése.

 A cafetéria rendszer további adóterhével a vállalatok nehezebben fognak ehhez a juttatáshoz folyamodni, tehát egyfajta „bércsökkenés” lesz a következmény.

– Az iparűzési adót már rég ki kellett volna vezetni a rendszerből, ehelyett most sikerült emelni, még súlyosabb terhet téve ezzel a kisvállalkozói szektorra.

– A közműadót a szolgáltató cégek a fogyasztókra fogják hárítani.

Valójában, ez egy erős megszorító csomag, aminek a végén az egyén áll, és a csomag terheinek jelentős részét Ő fizeti majd.

Még valami, a nemzetközi pénzügyi szervezetek egyik alapvető elvárása volt a magyar kormány felé, hogy az „ ad – hoc „ intézkedések helyett, hosszú távon kiszámítható gazdaságpolitikát folytasson. Nem ez történik jelenleg.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.