Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhurcolt egyetemisták nyomában

2012. október 28. 21:39
1956-os forradalmat követő megtorlások rengeteg ember elhurcolásával jártak. Dr. Váradi Natália az ukrajnai Állambiztonsági Hivatal levéltárában kutatott a külföldre szállított magyar fiatalok sorsáról.

Ma már szerencsére nem bűn a hősökre emlékezni, beszélhetünk azokról a tettekről, amikkel a magyarok 1956-ban akarták kivívni a szabadságukat. Ezekkel a gondolatokkal kezdte dr. Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola munkatársa a Nemzetpolitika és magyarságtudomány című konferenciát lezáró előadását szombaton a Dubniczay-palotában. Elmondta, az ukrajnai Állambiztonsági Hivatal levéltárában több ezer oldalnyi '56-os forradalommal kapcsolatos dokumentumot őriznek. Ennek a terjedelmes anyagnak a feldolgozását több körülmény is nehezítette. Az ukrán és orosz nyelvű, gyakran kézzel írt kihallgatási jegyzőkönyvek, és egyéb anyagok kaotikus halmazát mindenféle rendszer nélkül őrizgette a levéltár. A dokumentumok legnagyobb részét a névsorok teszik ki, amin rengeteg veszprémi fiatal neve található. További gondokat okozott az is, hogy a tulajdonneveket gyakran eltorzították, ráadásul orosz szokás szerint a személyi adatoknál nem az anya, hanem az apa nevét jegyezték fel.

Az előadáson elhangzott, a névsorban 848 elhurcoltat tartanak nyilván, azonban ez a számadat hamis. A kutató elmondta, több mint 1000 hazájától elszakított emberről tudnak.
Mivel a foglyok nem fértek el az ungvári börtönben, lassan elkezdték őket visszaszállítani, és átvették őket a magyarok. Itt az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az állítás, miszerint a magyar hatóságok nem tudtak a deportálásokról hamis. A dokumentumok bizonyítják, hogy az ukrán kollégáikkal folyamatosan tartották a kapcsolatot.

Az akkori hatalom igyekezett a vöröskeresztet nyugati imperialista felbujtóként feltüntetni. A nemzetközi segélyszervezet elfogott tagjai kihallgatásáról készült jegyzőkönyvek is szerepeltek az irathalmazban.

A korabeli beszámolók szerint a vonatokkal szállított forradalmárok gyakran kézzel írt cédulákat dobáltak ki a zárt vagonokból, amellyel megpróbáltak üzenni az otthoni hozzátartozóiknak. A levéltárban megőriztek néhány ilyen papírcetlit is, mint bizonyítékot.

Elhangzott, a Kárpátalján élő magyarok, főleg a fiatalok körében rengeteg szimpatizáns csoport alakult. A rezsim mindent megtett, hogy ellenérzést váltson ki a helyi lakosságban a magyar „ellenforradalmárok” felé. Magyarok által elkövetett lincselésekről, kegyetlenkedésekről írtak, és közöltek fényképeket. Ebből ki is adtak egy könyvet 3000 példányban, amit igyekeztek minél több emberhez eljuttatni.

Az előadás végén dr. Garaczi Imre, a Nemzetpolitika és Magyarságtudomány konferencia elnöke kiemelte, dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora ígéretet tett a kutatás támogatására, hiszen a dokumentumokból rengeteg elhurcolt veszprémi fiatal sorsáról szerezhettünk tudomást.

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.