Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Digitális világ – virtuális nosztalgia

2012. október 29. 10:14
Bizonyára sokan, akiknek volt számítógépe 15-20 éve, emlékeznek az akkori játékokra. Ezek a játékok elkezdték lerázni magukról a port, hogy aztán nosztalgiával töltsék el a szívünket.

Emlékszem, nem is olyan régen előkerült néhány számítógépes játék, amit még a kilencvenes évek végén szereztem meg. Rögtön elfogott a nosztalgia. Elhatároztam, hogy én ezt a játékot felnőtt fejjel is végigviszem. És kezdődtek a gondok. A játékok nem működtek, mivel a gépem túl jó, és túl modern volt, hogy felfogja az ilyen elmaradott dolgokat. Szétcsúszó grafika, recsegő hang, állandó kifagyások. A kompatibilitás mód sem sokat segített, úgyhogy a CD ment vissza egyenesen a fiók legmélyére. Egy darabig úgy tűnt, hogy a gyermekkorom játékai a gyermekkoromé maradnak.
Aztán kicsit körülnéztem az interneten…

Commodore és társai
Lehet, még néhányan emlékszünk a Commodore 64 számítógépre. Vannak, akik nem hogy megőrizték az emlékét, de fel is szeretnék frissíteni azt. A C64i.com készítői átírták úgy a régi játékokat, hogy azokat ma is játszhassuk.
A www.zxspectrum.net oldal pedig a ZX Spectrum idejét hozza vissza.

MS DOS visszatér
C:\> - Ez a karaktersor üdvözölte húsz éve azt, aki elindította a számítógépét. Az ebben az időben készült játékokat már nem fogják fel a mai PC-k. Szerencsére voltak valakik olyan kedvesek, és elkészítették a DOSBox nevű szoftvert. Ezzel a programmal képesek vagyunk olyan környezetet szimulálni a számítógépen, hogy a réges-régi játékok elindulhassanak. Az egyetlen hátránya, hogy kicsit bonyolult beállítani, hogy minden megfelelően működjön. Ilyenkor érdemes a Google barátunk segítségét kérni.
A DOSBox nem járnak játékok, ezeket magunknak kell letöltenünk. Erre a célra rengeteg oldal áll a rendelkezésünkre, azonban az egyik leghasználhatóbb az Abandonia. Az innét letölthető játékok már nem tartoznak szerzői jogi védelem alatt, tehát ingyen és legálisan juthatunk hozzá régi kedvenceinkhez.

Felújított klasszikusok
Akik lusták a beállításokkal macerálni, azoknak ott a GOG.com. Ezen az oldalon az összes játékban úgy van optimalizálva, hogy a lehető legjobban fusson az új számítógépeken. Azonban ez (néhány kivétellel) sajnos nincs ingyen. Az oldal felhozatala viszont mindenképp figyelemre méltó. A régi klasszikusok mellett újabb, független fejlesztők által készített játékok is megtalálhatók.

A Nintendo sem maradhat ki
Persze nem csak a PC segítségével lehetett videojátékokkal mulatni az időnket. A szerencsésebbek otthonában található konzolok az asztali gépünkön is elérhetők. Először is, szükség van egy DOSBox-hoz hasonló emulátor beszerzésére, ami lehetővé teszi a játékok elindítását. Ezt az emulator-zone.com című oldalról tehetjük meg, majd irány a coolrom.com, ahol kedvünkre válogathatunk a különböző konzolokra készült játékok közül.

Mindenkinek jó nosztalgiát és szórakozást!

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.