Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Görög dráma a Játékszínben

2012. október 29. 11:43
Euripidész Iphigeneia Auliszban című drámáját mutatták be a Játékszínben október 13-án Szinetár Miklós rendezésében.

„Szinetár Miklós semmit nem bízott a véletlenre.” – írja egy kritika a előadásról. Részemről azt gondolom, kár, hogy nem… A nagy érdeklődés némi előzetes információt sugall a jövőbeni nézőről, hogy ha eltéved egy ilyen előadásra, „befizet egy Euripidészre”, akkor talán kiigazodik a görög drámák szövevényes mondavilágában és képes kibogozni a költői szöveg értelmét. Persze, lehet elidegenítő effektus is a Narrátor (Baranyi Péter) alkalmazása, a cselekmény időről időre való megállítása. Engem mindenképpen zavar ez a módszer, és azok a legjobban sikerült jelenetek, ahol a Narrátor eltűnik a színről. (De ha máskor ott van, akkor időnként meg miért nincs?) Nem tettem volna az előadásba ennyi direkt kiszólást a régi kor és a mai kor egyformaságára vonatkozóan, mert ami nyilvánvaló, az nyilvánvaló, persze lehet, hogy némely néző gyengeelméjű, de reméljük, azért nem…


Baranyi Péter

Még több humor és irónia elkélne az előadásban, (ha csak a Bocsárdi László rendezte Alkésztiszre vagy Antigonéra gondolok), de erőssége, hogy már csak a színházi térből fakadóan is személyessé, meghitté varázsolódik ez a ódon, poros, távoli korban keletkezett dráma.


Módri Györgyi, Trokán Anna és Dominek Anna

A színészi alakítások a szerep súlyától függően változnak, Keresztes Gábor (Meneláosz), Nyirkó István (Öreg szolga), Máté P. Gábor (Hírnök) nem is túl egyénített szerepek, keveset is vannak színen, a darab cselekményéhez tesznek hozzá, ám a drámai tartalomhoz nem sokat. Dominek Anna és Módri Györgyi (Kar) aláhúzzák vagy ellenpontozzák a darab történéseit, üde kis színfoltjai a játéknak. Horváth Zoltán megpróbálja Akhilleusz figuráját egyéníteni, általában sikerrel hozza az egoista nőkbálványa hőst, sajnos a játszott alak nem lopja be magát a nézői szívbe, Euripidész szándékai szerint sem.


Horváth Zoltán és Kéri Kitty

Szalma Tamás Agamemnón szerepében nagy utat jár be a darab folyamán, én nem kezdeném annyira drámaian, komolyan, súlyosan az előadást, mert így nincs hova fokozni az érzelmeket, a tragédiát. Ettől függetlenül komoly drámai alakítást látunk tőle, ahogyan Kéri Kittytől (Klütaimnésztra) is. Ő és Trokán Anna (Iphigeneia) személyessé teszik ezt a régi-régi görög tragédiát, és közelivé, családiassá, otthonossá változtatják a darab problémakörét, mintha akárkivel, velünk is megeshetne ez az eset. Ezek a családi duók, triók, kvartettek fénylenek fel elemi erővel az előadás során, ezekért érdemes megnézni az Iphigeneia Auliszban-t a Játékszínben.


Szalma Tamás

Jó előadás (szerintem iskolában 4-est érdemelne, kövezzenek meg a Szinetár Miklós rajongók!), elismerésre méltó expedíció az Iphigeneia, sajnálom viszont, hogy minden komoly, igazi színházi előadás, vállalkozás a Játékszínbe szorul a mai kultúra-ínséges időben. Aki kultúrára szomjas, tekintse meg, reméljük, sokáig játsszák még!

Galéria
Euripidész: Iphigeneia Auliszban
Szikra Ágnes
Melczer Zsolt
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.