2021. június 15.
//
Jolán névnap

Múltbatekintő - A veszprémi malmok

2012. november 7. 15:40
Kisebb szünet után érdekes témával folytatódik sorozatunk, mely a következő három részében a malmok izgalmas világába kalauzolja el Önöket.

A veszprémi Séd völgyében 15 malom őrölte a város és a környék lakosságának gabonáját. A Sas-hegytől Jutas pusztáig a Séd kis szigetein, árapasztó csatornáin zakatoltak a malomkerekek. A malmok belső világa, a kívül és belül, hol lassan, máskor gyorsan, áttételekkel működő szerkezetek, a malom hangjai, belső rendje
titokzatos világ volt, számtalan egyedi megoldással. Alul és felülcsapós malomkerék forgott a Ring-, Jutasi alsó és felső-, Buday-malomban, máshol GANZ őrlőgéppel és hengerszékkel, Francis-turbinával (Csatári-, Éllő-, Puskás-malom), Bánki-turbinával (Unger-malom) őrölték a gabonát és a kávét. A parasztember éves munkáját vitte a malomba és a következő év legfontosabb élelmét, életét (búzáját) adta bizalommal a molnár kezébe. Ezért az őrletők abba a malomba jártak, ahol a molnár kívánságuknak megfelelő jó lisztet őrölt és szívesen fogadta őket, ha ideje engedte, elbeszélgetett velük.

Bontó László rövidfilmje kísér végig bennünket madártávlatban a Séd-völgyén, hogy elhelyezhessük a valamikor volt és ma is álló malmokat.

Balassa Gergő

További cikkek

Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Hivatalosan is elkezdődött az a beruházás, amely pár év múlva teljesen új arculatot ad a belváros kulturális negyedének. A Modern Városok Programból megvalósuló projekt a Veszprémi Petőfi Színház főépületét és a környező házakat is új funkcióval tölti meg, miközben az eredeti stílus jegyeit hordozza magán. Elsőként a kiegészítő épületek újulnak meg.
Hogy mondjam el?
Hogy mondjam el?
Minden ember másba kapaszkodik a nagy körfogás alatt, amit életnek nevezünk. De hova a nagy szavak? Mit jelentenek?
Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Mintegy kilencven évvel ezelőtt Molnár Mária református misszionárius hozta Magyarországra a melanéz őslakosok azon használati tárgyait, amiket most a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetünk meg.
Amikor Balatonfüred egyszerre volt falu és város
Amikor Balatonfüred egyszerre volt falu és város
Jogi értelemben persze a cím nem igaz: Balatonfüred 1971-ben kapta meg a városi rangot, a Vaszary Galériában az 50 éves jubileum kapcsán rendeztek kiállítást a korszakról, amelyben azért mégis egyszerre keveredtek egy város és a falu hangulatai.