Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szilágyi-kiállítás az Óváros Galériában

2012. november 15. 9:01
Szilágyi László – Lackó – képeiből nyílik tárlat csütörtökön délután az Óváros Galériában. A kiállítással kapcsolatban Csík Richárdot kérdeztük.

Szilágyi Zoé blogbejegyzésében megfogalmazott kritikáira is választ kaptunk.

– Honnan jött a kiállítás ötlete?

– Mindenekelőtt szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem egy emlékkiállítás lesz, annak valóban egy nagy galériában, akár a Műcsarnokban lenne a helye, ebben teljesen egyetértek Zoéval. Sőt, úgy gondolom hogy már életében megérdemelt volna egy ilyen lehetőséget. Az ötlet pedig a képkedvelő látogatóinktól származik, többen is jelezték, hogy szívesen látnának egy ilyen tárlatot nálunk. Magángaléria lévén nekünk elsősorban a látogatói igényeket kell kiszolgálnunk. Egyébként elmondhatom, hogy Szilágyi László messze a legtehetségesebb az itt kiállított művészek közül.

„HA ...már akkor legalábbis egy Műcsarnokos emlékkiállitás dukálna, vagy egy Ludwig múzeumbéli, nagymenő művészetörténésszel vagy nagystilű művész újságiróval.”

– Hogy gyűjtötték össze ezeket a képeket, és milyen szempontok alapján válogattak?

– Főleg magángyűjtőktől kaptuk a festményeket, illetve olyan intézmények is segítették a kiállítás létrejöttét, mint a Laczkó Dezső Múzeum vagy a megyei könyvtár. Mindenféle képeket befogadtunk, vannak fiatalkori alkotások, portrék, életképek, és berendeztünk egy meglepetésszobát is, amiről egyelőre nem szeretnék semmit elárulni. A tárlat persze messze nem teljes, egy igazi nagyszabású, mindenre kiterjedő kiállítás megszervezéséhez bő egy év kellene.

„AZ viszont már GÁZ, hogy a megnyitót a POLGÁRMESTERI AULÁJÁBAN rendezik meg /Lackó GYŰLÖLTE az ilyen helyeket , agressziv lett tőlük!-akkor MIÉRT?”

– A városházára egyébként egyetlen képet sem viszünk, minden itt, a galériában lesz látható. Egyetlen – technikai jellegű – oka van annak, hogy a megnyitót a hivatal aulájában tartjuk, mégpedig hogy a galériában nem férne el annyi ember, ahányra számítunk.

– Az első dolog, ami nekem feltűnt, hogy a meghívón a Szilágyi László név szerepel. Nem túl hivataloskodó ez?

– Tény, hogy Veszprémben ő mindenkinek csak Lackó volt, ő maga is ezt szerette, de a művészettörténészek Lászlóként jegyzik, nem gondolom hogy Budapesten Lackózzák őt. Kevés olyan művészt találunk a művészettörténetben akiket nem a saját „hivatalos” nevükön ismerünk. Emellett a szülők is azt kérték, hogy a László név jelenjen meg a kiállítás kapcsán.

„Lackó mig élt mindég mondta hogy nem becsülik meg eléggé munkásságát, de azt is megjegyezte fájdalmas cinizmussal,  hogy:  »halálom után a művészettörténészek elemzik majd, jó pénzért!«”

– Zoé miért az utolsók között kapott meghívót a megnyitóra?

„ezt a meghivót nm is én kaptam hanem harmadkézből jutottam hozzá- !  UPDATE: kaptam végül én is egy meghivót de hogy ki küldte az rejtély maradt., feladó nem volt feltűntetve, kézzel cimezték...”

– A nyomtatott meghívókat egyszerre adtuk postára, így nem voltak „elsők és utolsók”. Az viszont tény, hogy amikor korábban e-mailben kiküldtük a meghívókat, több címről is érkezett automatikus visszajelzés a sikertelen kézbesítésről – köztük volt Zoé címe is.

A tárlat megnyitója csütörtökön 17:30-tól lesz a városháza aulájában.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.