Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új művészeti összefogás

2012. november 18. 16:01
A VEKKORD Összművészeti Egyesülés alapító tagjai Veszprém megyében élő- és alkotó művészek, illetve a művészeteket pártoló lokálpatrióták.

– Azért hívtuk életre ezt az állandóan bővülő csoportot, hogy a kultúrában, azon belül a zenében, a vizuális képzőművészeti ágakban, a színjátszásban és az irodalom területén alkotó vagy tevékenykedő, vagy azt pártoló természetes, illetve jogi személyeknek biztosítsunk egy közösséget, illetve közösségi teret – mondta el érdeklődésünkre Gecs Mónika, az egyesület egyik alapító tagja. Hozzátette, céljuk e személyek, szervezetek munkásságát segítve összefogni, koordinálni és értéket képviselni.

Terveik között szerepel egy olyan bázis, kulturális összművészeti műhely létrehozása, ahol lehetőség nyílik alkotni, egyben az alkotást megjeleníteni. Reményeik szerint ez nagyban segítheti és támogathatja a Veszprém megyében alkotókat és előadókat, biztosítva számukra a munkájukhoz szükséges infrastruktúrát és az egyesület tagjainak segítségét.


Trócsányi Gergely, Gecs Mónika és Süle Zsolt egy megbeszélés alkalmával

– A bázis létrehozása után tematikus estek szervezését tervezzük, különböző művészeti ágak prominenseinek rendszeres jelenlétével, akiktől az utódok kérhetnek tanácsokat kötetlen beszélgetés formájában, esetleg előadásokkal egybekötve. Olyan szabadidős, kulturális programok, kiállítások, koncertek, nyári táborok, szakmai képzések, mesterkurzusok szervezését tervezzük továbbá, melyek jelentős turisztikai vonzerővel bírhatnak. Lebonyolításuk város- és térségi marketing szempontjából is kedvező lehet Veszprémnek – véli Gecs Mónika.

Kreatív, formabontó, hiányt pótló programcsomagokat készítenek és megjelennek vele akár önálló szervezésben vagy más programokhoz társulva. Fontosnak tartják, hogy nem szeretnének konkurenciaként fellépni, csupán megpróbálják megjelenésükkel definiálni és bemutatni a különböző művészeti ágak jelenlétének miértjeit.

A rendezvények formabontó jellege abból adódik, hogy eltérő művészeti megnyilvánulások és alkotások külön-külön, illetve fúzióban is alakot öltenek, illetve adott esetben közös munkák is megszületnek a művészetek közötti párbeszéd révén. Fontos küldetés megtalálni az utat az idősebb generációtól a legfiatalabbakig oktatáson és személyes összejöveteleken keresztül – hangzotatják a tagok.

Több neves művész és alkotó is kezdeményezésünk mellett áll: Debreczeny Zoltán festőművész, a Nyitott Műterem alkotói, így P. Kovács Péter festő-szobrász, Győrfi András festőművész, Baumann Béla és Pászti György fotográfusok. Zenészek közül többek között Trócsányi Gergely (Hollywoodoo), Nyakas Krisztián (LGT Emlékzenekar, Colorado, Gyöngyhalász, Mozizenekar, Swing-Swing, Fillmore Est), Nagy Gergő (Bluesberry, Mozizenekar), Süle Zsolt (LGT Emlékzenekar, Mozizenekar, Story Rock and Roll Zenekar) és Reider László (Rubber Puppet) is a tagok között szerepel.

Csoportunk egyesületté formálása még zajlik, de addig is elkezdtük tevékenységünket fenti céljaink megvalósításához – húzta alá Gecs Mónika. Első megjelenéseik a következő hónapban lesznek, 8-án a füredi Vaszary Villában, aznap este még a a veszprémi Pannónia Étteremben, 12-én pedig a Dubniczay Palota, Csend Napja programjában.

Kapcsolódó oldal: www.vekkord.hu
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.