Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyereksereg fogadta Joulupukkit

2012. november 30. 17:38
Eseménydús hétvégével indult az adventi időszak Veszprémben: szombaton városunkba látogatott a finn Mikulás, majd Porga Gyula és Márfi Gyula együtt gyújtott gyertyát.

A finn Joulupukki név szó szerinti jelentése „Yule-bak”, eredete még a kereszténységet megelőző időkbe nyúlik vissza. A Yule a fény visszatérésének (praktikusan a téli napfordulónak) az ünnepe volt az északi népeknél, a kecske pedig ugyanúgy hozzátartozott az ünnephez, mint Magyarországon a húsvéthoz a nyúl. Keresztény hatásra aztán évszázadok alatt változott át anépszokás: a kecske figurája egybeolvadt Yule apóval, a rosszindulatú manóval, és az egészet Szent Miklós legendájával megfűszerezve kialakult a napjainkban ismert Joulupukki, vagyis a Mikulás karaktere.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

Joulupukki évek óta visszatérő vendég Veszprémben, ahol a gyerekek mindig nagy izgalommal fogadják. Ezúttal új helyszínen, az Illatos Advent rendezvénysorozat központi helyévé vált Szentháromság téren találkozhattak a kicsik az igazi Mikulással. (Joulupukkinak egyébként magyar nyelvű honlapja is működik a mikulas.fi címen.)

Délután hosszú sor kígyózott az érseki palota főbájarata előtt, ahol néhány fotó erejéig találkozhattak az igazi finn Télapóval. A hideg sem riasztotta el a gyerekeket és szüleiket, akik a várbeli szabadtéri játékok mellett a Szaléziánum kellemesen meleg termeiben is kiélhették kreativitásukat. A Mikulás fogadása után Porga Gyula polgármester gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. Nagy Károly kanonok a Szentírásból olvasott fel. Az egybegyűjteket Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nincs karácsony Jézus nélkül.

Az első adventi hétvége programjai vasárnap folytatódnak. A Szaléziánumban 15:30-tól a Farkasbarkas és Rókakoma című darab egy részletét láthatják az érdeklődők a Kabóca Bábszínház előadásában, és adventi gyermekfoglalkoztatót szervez az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. A Bazilikában délután négy órától a Csermák Antal Zeneiskola Kürtkórusának adventi műsorát, valamint a Betty és Barátai Speciális Népzenei Csoport karácsonyi népénekeit hallgathatja meg a közönség. 

Galéria
Advent első hétvégéje
Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.