Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor a nép büntet

2012. december 2. 20:15
„Nem lesz szép, amit hallani fognak”, ezzel a gondolattal kezdte dr. Gelencsér József jogász az előadását a megszégyenítő büntetésekről és népítéletről múlt kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az előadáson megtudhattuk, régen a közösségek életét normák, azaz követendő magatartásformák szabályozták. Akik ezeknek ellenszegültek, azt a közösség szankcionálta. Dr. Gelencsér József kiemelte, vannak jogi viselkedésszabályok, amiket az állami szervek hoznak, és vannak társadalmi normák. Ez a kétféle rendszer néha ellentmondott egymásnak. A balkáni államokban például tiltott volt, de a nép körében sokáig élt a vérbosszú intézménye. Persze a jogszabályok és a társadalmi szabályok volt, hogy erősítették egymást, például a vendég tisztelete és az emberölés tilalma az emberek között segítette a rend fenntartását. A jogász elmondta, a nép körében régen a normaszegő magatartás büntetésének szerves része volt a megszégyenítés, a többi ember elrettentése.

Az egyik elterjedt szankció a haj levágása volt. Ezt a büntetési formát már Szent István, Szent László, és Szent Károly korában is megtalálhatjuk. Az előadó elmondta, a megesett lányoknak például a pap nyírta le a haját a szószéken a többi ember előtt. Ennek a büntetésnek a súlyosabb változata az volt, mikor csak egy darabon borotválták le a bűnös fejét, és azt a foltot bekenték egy maró anyaggal, hogy lassabban nőjön vissza a haj, még tovább maradjon meg szégyenben. A 20. században a franciák azoknak a nőknek a fejét nyírták kopaszra, akik a második világháború alatt kapcsolatban voltak a megszálló németekkel.

Kevésbé maradandó módja volt a büntetésnek a szégyenkő. Erre a kisebb bűnök elkövetőit ültették le, akiknek aztán tűrniük kellett az arra járó emberek szitkait. Ezek a kövek általában a legsűrűbben járt területen, azaz a templom előtt voltak elhelyezve, és a mise kezdése előtt rá kellett a bűnösnek telepedni.

Szintén nem maradandó, de sokkal szagosabb módja a megszégyenítésnek a „pacalvetés”. Ilyenkor a kihágó nyakába egy hatalmas nyers pacalt raktak, és így kellett a templom előtt álldogálnia. Ennek a büntetési módnak a továbbfejlesztett változata a „kipacalozás”, amikor is marhapacalt terítettek a bűnösre és seprűvel kihajtották a faluból. A megszégyenítés sokáig élő, a csendőrség által is használt módja a kényszerű séta és a kikiáltás volt. Ilyenkor a tettest végigvezették a falun, ahol kikiáltották (vagy kikiáltatták vele) a bűnt, amit elkövetett.

A jogász beszélt a szemkiszúrásról is. Ezt a büntetési módot régóta alkalmazták, azonban 1492-ben már tiltott volt. A népi gyakorlat azonban ezzel nem sokat törődött. Főleg háborús körülmények között fordult elő. A középkorban a számszeríj az egyik leghalálosabb fegyver volt. Akik ezt használták, azt általában kézlevágással és szemkiszúrással büntette az ellenség, a 20. században pedig a fogságba esett lángszórósok jutottak erre a sorsra.

Elhangzott, a nép körében, aki tűzkárt okozott, azt általában tűzzel büntették. A 18. század végén például egy többszörös gyújtogatót a falu lakói kivitték a határba, ahol máglyán elégették. Gyakran aki véletlenül okozott tüzet sem menekülhetett a büntetés elől. Volt olyan történet, hogy egy lány szándékán kívül felgyújtotta a pajtát, a falubeliek pedig bezárták oda, hogy bennégjen. Egy esetben pedig a nagymamának kellett a gyufával játszó és véletlenül tüzet okozó unokáját elrejtenie néhány napig, amíg az emberek megnyugodtak.

A jogász elmondta, egy kegyetlen világ volt, amiről az előadáson beszélt. Azonban ezért nem szabad megvetnünk őseinket, hiszen ők ezzel az eszközzel a közösségek fenntartását és a túlélést próbálták biztosítani, zárta az előadását dr. Gelencsér József. 

Horák János
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.