Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Milyen is lesz az új MNB?

2013. február 13. 12:38
Az elmúlt év vége óta rengeteg nyilatkozat, vélemény látott napvilágot az „új” Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatosan. Simor András mandátuma márciusban lejár, így az elsődleges kérdés, ki legyen az utód?

A miniszterelnök a határidő előtt kettő nappal fogja közölni jelöltje nevét. Az elsőszámú jelölt továbbra is Matolcsy György, kinek személyét nem túl pozitívan fogadják a piacok. Matolcsy megnyilatkozásai az „új „ MNB tevékenységével kapcsolatban, gyengítette a forint árfolyamát. Mik is azok az eszközök amiket Matolcsy emlegetett, hisz a világ más jegybankjai is ezt a gyakorlatot követik:

- Az USA jegybankja ( FED ) áltat gyakorolt kötvényvásárlási program (QE, lánykori nevén pénznyomtatás). Ez Magyarországon nehezen alkalmazható, hisz a vállalati kötvénypiac nálunk lényegében nem létezik, előbb létre kéne hozni.

- Az Európai Központi Bank által a bankszféra feltőkésítésére adott olcsó hitel, (LTRO). Ezzel az a probléma nálunk, hogy egy ilyen pénzt a bankszféra nem a reálgazdaságban helyezne, hanem a külföldi tulajdonú bankok visszafizetnék az anyabankjaik felé fennálló tartozásaikat.

- A harmadik az angol jegybank által alkalmazott módszer, amely nagyon olcsó hitel biztosit a kereskedelmi bankoknak, ( szinte 0 %), azzal a kitétellel, hogy a vállalkozói szektorba kell kihelyezniük a pénzt, olcsó hitel formájában. Angliában ez a program komoly bukás volt. Megítélésem szerint, itt is bukásra van ítélve, mivel, kevés a bank hitelezési hajlandósága, ha a vállalkozók hitelfelvételi hajlandósága „0”! Ahhoz, hogy a vállalkozó hitelt vegyen fel, 3- 5 éves időtartamú kiszámítható gazdasági, - és adópolitikára van szükség.

Úgy gondolom hazánkban egyik módszer sem működne eredményesen. ( ne legyen igazam!). Az utóbbi időben finoman cáfolták is, hogy bármelyik „fegyvert” bevetnék. 

Valamennyi fent felsorolt tevékenység, tulajdonképpen „pénznyomtatás”, valós gazdasági teljesítmény nélkül. A „pénznyomda” ott lehet eredményes, ahol az adott ország saját devizájában van eladósodva, és devizájára komoly kereslet mutatkozik a világpiacon. Magyarország, és a magyar forint esetében egyik kritérium sem tud teljesülni, hisz államadósságunk jelentős része deviza, nem is beszélve a lakosság, és a kisvállalati réteg devizaadósságairól. A forintot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy alacsony likvíditású deviza, alacsony kereslettel. Tehát a felelőtlen pénznyomtatás, magas inflációt okozhat, és a devizahitelesek terheit növelheti, hisz a forint jelentősen gyengülhet tőle.

Nagyon megfontoltan kell tehát eljárni az új jegybanki vezetésnek, de a leköszönő elnöknél mindenképp hatékonyabb munkát kell végeznie.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zrt
88-561-218 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.