Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit szól hozzá? Eltűnhet a birkózás az olimpiáról!

2013. február 17. 10:42
Hétindító véleményrovatunkban ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, mi a véleményük a NOB bizottságának döntéséről?

Derült égből villámcsapásként érte a világ sportbarátait a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése, akik törölték a 2020-as olimpia biztos programjai közül a birkózást. Azt a sportágat, ami nemcsak az újkori Olimpiai Játékok történetében, 1896 óta minden alkalommal része a vetélkedésnek, hanem már az ókori görög Olümpiáknak is elhagyhatatlan eleme volt.


Hatos Gábor Londonban bronz érmet szerzett

A NOB törekszik a folyamatos megújulásra, arra, hogy minél látványosabb, szórakoztatóbb és érthetőbb sportok kerüljenek a programtervbe. Sokan úgy gondolják, hogy a birkózás elmúlt években végrehajtott szabálymódosításai túl nagy teret adtak a szerencsének, ami nemcsak az ágazat eladhatóságán rontott, de az olimpiai alapértékekkel is ellentétes.

A birkózás most felkerült egy nyolcas listára, amelyről egy elem még bekerülhet a 2020-as eseménynaptárba. Sportdiplomáciai körökben úgy vélik, hogy a birkózás mellett az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában is népszerű baseball, valamint a karate tud olyan lobbierőt felmutatni, ami esélyessé teszi őket a programba kerülésre.

A döntés következtében lemondott a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke, Raphael Martinetti. A birkózás kiszórása nagy port kavart, különösen a volt szovjet köztársaságok (köztük a nem kispályás Oroszország) számára nagy érvágás a változás, de az USA is szót emelt már a határozat ellen – és ne feledjük, hogy mi magyarok is három érmet szereztünk Londonban birkózóink révén. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.