Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Kedden dönt az MNB a forint kamatáról

2013. március 25. 13:43 // Forrás: Buda-Cash Brókerház
Már kettő hete, hogy egy euróért több mint 300 forintot kell fizetni a bankközi piacon. Az elmúlt időszakban több szóbeli kinyilatkoztatás történt a kormány részéről a forint védelmében, eredménytelenül.

De erről és az ide vezető okokról az előző cikkemben bővebben írtam. Ami biztos, a ciprusi válság szerepe nagyon csekély abban, hogy a forint erre a szintre gyengült.

Holnap aztán összeül az „új” MNB „új" monetáris tanácsa, hogy megtartsa első kamatdöntő ülését. Elképzelhetően nem egy szokványos jegybanki ülés lesz, és még az is elképzelhető,  hogy nem lesz utána sajtótájékoztató, mivel eddig  nem érkeztek meg a meghívók azok részére, akiket a jegybank meg szokott hívni a kamatdöntés indoklására.

A Monetáris Tanácsnak több lehetősége van holnap, akár az is, hogy a forint árfolyamának védelmében kamatot emeljen. Hisz magasabb kamatért a „hozaméhes” befektetők megvásárolják majd a kockázatos magyar forintot. De a kamatemelés kizárt, mivel a jelenlegi kormányzat úgy gondolja, hogy a gazdaság fellendítésének alapvető eszköze a kamat csökkentése. Egy kiváló elemző – Zsiday Viktor – azt írta, hogy a „jegybanki vezetés előbb vágja le a kezét, mintsem kamatot emeljen” Pedig a kamatpolitika egyedül nagyon kevés a hitelezési aktivitás növeléséhez, a beruházások elindításához.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jegybank további 25 bázisponttal, 5 százalékra csökkenti a forint kamatát. Ez további forintgyengüléshez vezethet. Persze elképzelhető az is, hogy változatlanul hagyja a kamatot a MNB, ez forinterősödést hozhat. Jelen helyzetben ezt látnám a legésszerűbb megoldásnak.

Ugyanis más veszély is fenyeget a forint piacán. Az elmúlt hetek történései abba az irányba mutatnak, hogy  spekulatív támadás indulhat a hosszú lejáratú magyar államkötvények és a forint ellen. Miért gondolom ezt?

A tavalyi év elején, amikor 324 körül volt az euró jegyzése és a magyar csődkockázat az eget verte, akkor a magyar államkötvények értéke alacsony volt. Mit jelent ez? Egy száz forint névértékű kötvényhez hozzá lehetett jutni mondjuk 85 forintért. Majd rendeződtek a magyar viszonyok, és a kötvényérték emelkedni kezdett, mondjuk 99 forintra. Tehát, akik 85-ért vették, azok most 99-ért tudják eladni, plusz a hozam (a számok fiktívek).

Így technikailag adott, hogy eladásokba kezdjenek, profitot realizáljanak, sőt támadni kezdjék a kötvényeket, hogy ismét olcsón lehessen megvásárolni azokat. Ezzel együtt a forintot is megtámadhatják, hogy kamatemelést kényszerítsenek ki. Nem akarok persze „összeesküvés elméleteket” szőni, de nem árt vigyázni! Szerintem az MNB legfontosabb feladata a forint védelme, a holnapi ülésen erre kéne koncentrálni. De majd meglátjuk!

Végül egy szó a ciprusi megoldásról. A legrosszabb és legtisztességtelenebb megoldás született, hisz egy bank ügyfeleivel kívánnak valamennyi adósságot megfizettetni az első olvasat szerint. De az egész nagyon zavaros egyenlőre. Úgy gondolom, Ciprus rálépett az eurozónából kivezető útra. A ciprusi megoldás hosszú távon komoly bizalmatlanságot szül majd az euroövezet iránt. Komoly „fertőzés” is elképzelhető, spanyol, olasz irányokba. Várjuk a piac ítéletét!

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
BUDA-CASH Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.