Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Merre tovább magyar forint?

2013. május 2. 15:49
Erősödéssel indítja májust a forint. Az EUR/HUF árfolyama délelőtt már 297,-nél jár, míg a hét elején ennél sokkal feljebb, 302,5-nél is kereskedtek vele. Úgy néz ki, tényleg magához tér a forintpiac és az EUR/HUF árfolyama visszatér a 295 közeli szintekre.

Áprilisban egyébként nagyon jól teljesített a forint. A Bloomberg által követett 31 legaktívabban kereskedett devizából a forint mutatta a legnagyobb (1,4%) mértékű felértékelődést az euróval szemben. Ez nagyban annak is köszönhető a márciusi (euróval szembeni) 3%-os leértékelődést követően, hogy a tokiói jegybank megduplázta kötvényvásárlási programjának keretösszegét, amellyel többek között komoly vételi kedvet generált az Európai Unió második legmagasabb jegybanki alapkamatával támogatott magyar pénzügyi eszközök piacán.

Innentől csak annyi a kérdés, hogy meddig, mennyivel, és mennyire tisztán előreláthatóan csökken az irányadó ráta. Nincs új a nap alatt, a forint ereje még mindig a magas kamat vonzó hatásnak köszönhető. 

Matolcsy György a 39 éves mélypontra zuhant inflációval a tarsolyában ettől még komoly kihívás előtt áll, mert úgy kell megnyernie az egyre alacsonyabb kamatprémiumot kínáló forintpiac szereplőit, hogy közben ne gyengítse túlságosan a fizetőeszközt.

Nem beszélve arról, hogy a gyengülő forint egy idő után minden bizonnyal drágítaná az állam külső finanszírozásának költségeit is. Sőt, ez utóbbi duplán igaz abban az esetben, ha a globális pénzügyi piaci folyamatok kedvezőtlen irányba fordulnak. A 140 milliárd dolláros magyar gazdaság 2012 utolsó negyedévében 2,7%-kal zsugorodott az előző év ugyanezen időszakához képest. Ebben a kormány (a hitelezés felpörgetése mellett) elsősorban az exportszektor ösztönzésének szükségét látta meg, így továbbra is erősen a mellett érvel, hogy a fenti monetáris politika vezérelte gyengébb forint végeredményben növelné az ország külkereskedelmének versenyképességét.

Ráadásul még mindig ott lebeg az MNB feje fölött a devizaalapú hitelek egy részének megoldatlan problémája, ez is egy oka az óvatos monetáris politikának.

Az általános piaci vélekedés szerint mindezek által a jegybank folytathatja a kamatvágásokat, további 100 bázispontot csökkentve év végéig, amellyel várhatóan az október-novemberi időszakra 3,75%-on állhatna meg az irányadó ráta. A kamatvágási ciklus pedig mindaddig töretlen lehet (akár 3,75, akár 3,5%-ig), amíg a forintpiac viszonylagos stabilitása engedi.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.