Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Derült égből Varga-villám

2013. június 20. 9:50
Újabb egyenlegjavító csomagot jelentett be Varga Mihály gazdasági miniszter. Ez a csomag már a hetedik olyan intézkedés, amely a 2013 év költségvetési egyensúlyát hivatott javítani.

A pénzügyi tranzakciós adó, és a távközlési adó drasztikus emelésével a magyar kormány biztossá kívánja tenni, hogy hazánk kikerül a túlzott deficiteljárás alól.

A bejelentett intézkedések többletterhet jelentenek a lakosságnak ,és a vállalatoknak egyaránt. Ugyanis az eddigi tranzakciós, és távközlési adóterheket, az érintett bankok, és vállalatok 90 százalékban áthárították a lakosságra.

Természetesen, nincs baj azzal, hogy az állam adókat vet ki. Azzal sincs baj, hogy a bankok profitját csökkenti. Sőt, azzal sem, hogy egykulcsos, vagy többkulcsos az adórendszer. Mindkettő mellett lehet érvelni.

A baj, a kiszámíthatatlansággal, és a bizonytalansággal van. Egy vállalkozás felépítése, működtetése, komoly kockázatokkal jár, a vállalkozás méretéitől függetlenül.  Egészséges gazdasági környezetben, egy vállalkozás kockázatait, terheit nem növelem hasraütésszerű, gyorsan szaporodó  terhekkel.

Nagyon nehéz beruházni olyan gazdasági környezetben, ahol ezt teszik a vállalkozásokkal. Egy régebbi cikkemben mellékelten egy grafikont arról, hogy csökkenek a magyarországi beruházások, immár több, mint tíz éve.

Persze fogjuk fel optimistán a dolgot, és nézzük a csomag jó hatásait. A megszorítások után 2013 év végétől a magyar kormány stimulálni fogja a gazdaságot (tehát osztogatásba kezd). A rezsicsökkenés miatt több pénz marad az emberek zsebében, ami rövid távon a fogyasztás növekedésével járhat, tehát emelkedhet a magyar gazdaság teljesítménye.

De a hosszú távú növekedést akadályozzák ezek az intézkedések. A következő év második felében a kiadások csökkentése irányában kell haladnia majd a magyar kormánynak. ( Bárki is lesz a miniszterelnök.) A már egyszer kihirdetett programokat végre kéne már hajtani. A  Széll Kálmán terv  „felpuhult”, elveszett!

A magyar költségvetés szerkezetátalakításával, radikális állami takarékossággal lehet a magyar gazdaságot hosszú távon növekvő pályára állítani. Még a választópolgárok zsebét sem érinti fájdalmasan, sőt!

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt.
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.