2022. január 17.
//
Antal névnap

Viseljük szívünkön egészségünket!

2013. július 2. 20:21
A szív betegségeiről, gyógyításáról, egészségének megőrzéséről tartott előadást dr. Faluközy József osztályvezető főorvos és kardiológus, valamint Mezei Tünde természetgyógyász kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban.

Inkább háromszor feleslegesen, mint egyszer túl későn

A szív és a keringési rendszer maga a csoda – kezdte előadását a kardiológus. Elmondta, egy ember teljes érhálózatával kétszer körbe lehet érni az egyenlítőt, a mellkasunkban dobogó pumpa pedig három nap alatt képes lenne megtölteni egy egész úszómedencét.

A főorvos ezután ismertette a szív és a keringési rendszer felépítését, működését, majd rátért a betegségeire. A szívünk dobogását a szinuszcsomó szabályozza, aminek az elhasználódása esetén pacemakert kell beültetni. A billentyűk elromlása hosszú távon túlterheli a szívet, így az csődöt mondhat. Eddig ennek a gyógyításához egy súlyos és nehéz műtétet kellett elvégezni, manapság ez a probléma már katéterrel megoldható. Ez főleg azoknál a betegeknél fontos, akiknél komoly kockázatot jelentene egy nagyobb operáció.

A szívet ellátó koszorúerek megbetegedései is súlyos következményekkel járhatnak – jelentette ki az orvos. A lerakódó zsír jelentősen le tudja szűkíteni ezeket az ereket, minek a következményében eltömődhetnek, megfosztva egyik legfontosabb szervünket a vérellátástól. Ha ez megtörténik, akkor beszélhetünk infarktusról. Ilyenkor nagyjából három óra van kinyitni ezeket az ereket, hogy súlyosabb károsodások nélkül helyreálljon a szív vérellátása. Ma Magyarországon bárki elérheti két órán belül a segítséget ilyen esetekben; ha valaki érzékeli magán az infarktus tüneteit, haladéktalanul keressen segítséget! Inkább menjen el valaki háromszor az orvoshoz feleslegesen, mint egyszer túl későn – hangsúlyozta dr. Faluközy József.

Fontos a szeretet mások és magunk felé

Mezei Tünde természetgyógyász, a Padma ház vezetője a prevenció jelentőségéről beszélt előadásában. Kiemelte: az alternatív gyógymódok csak a hagyományos orvoslással együtt alkalmazhatók. Ha egy természetgyógyász ennek az ellentétét állítja, akkor őt faképnél kell hagyni!

Az előadó felhívta a figyelmet a stressz káros hatásaira. A tartós stresszhelyzet felboríthatja az emésztésünket, ennek hatására testünk nem lesz képes felszívni rendesen a tápanyagokat. Így szervezetünk legyengül és hajlamosabbak leszünk a betegségekre.

Ha egy kezelés hatására nem érezzük jobban magunkat, de a vizsgálatok nem mutatnak rendellenességeket, nagy a valószínűsége annak, hogy a problémánk lelki eredetű. Ilyenkor érdemes az alternatív gyógymódok felé kacsingatni, törődni magunkkal, ezzel javítani a közérzetünkön.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyos szívproblémával küzdő emberekben megjelenik a halálfélelem. Ezeknek a személyeknek szükségük van a lelki gondozásra. A férfiak hajlamosak ilyenkor keménynek feltüntetni magukat, és megpróbálják ezeket az érzéseket a szőnyeg alá söpörni, ezzel a hozzáállással azonban rengeteget ártanak maguknak.

Az előadó beszélt arról is, hogy mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, elég csak annyi hogy mértékletesen és változatosan étkezünk. Például ha valaki szereti a telített zsírsavakat tartalmazó disznóhúst, annak érdemes mellé salátát, vagy esszenciális olajokat tartalmazó ételeket fogyasztania. Törekednünk kell továbbá arra, hogy amit megeszünk, az tiszta forrásból származzon, és legyen megfelelő minőségű. A táplálékkiegészítőkből is csak természeteset szedjünk – emelte ki Mezei Tünde.

A természetgyógyász a mozgás fontosságát is hangsúlyozta. Nem kell maratont futni, de már a reggeli nyújtózkodással és 10-15 percnyi mozgással rengeteget tehetünk az egészségünkért.

A betegségek megelőzésében hatalmas szerepe van még a szeretetnek és a nevetésnek. Felesleges olyan dolgokon rágódnunk, amiket nem tudunk megváltoztatni. Emellett meg kell tanulnunk szeretettel fordulni mások, és önmagunk felé – zárta előadását Mezei Tünde.

Horák János

További cikkek

Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Plusz két kiló az újévre, leharcolt idegek, tespedtség. Sokan már eleve így vágunk neki az ünnepeknek, pedig hol van az előírva, hogy az év végét édességhalmoktól, töltött káposztától, na meg a karácsonyt megelőző rohanástól kiütve kell tölteni? Mutatunk pár tippet, hogyan legyen tényleg élvezetes a téli szünet.
Véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat
Véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat
Az ünnepi időszakban a biztonságos hazai vérkészlet fenntartása érdekében véradásra hív mindenkit az Országos Vérellátó Szolgálat.
A kórháznak segít a Lions Club
A kórháznak segít a Lions Club
Számítógépekkel támogatja a Csolnoky Ferenc Kórház működését a Veszprém Lions Club.
Milyen jógairányzatot válasszak?
Milyen jógairányzatot válasszak?
Ma már nagyon sokan keresik és választják mozgásformaként a jógát, mert szeretnék megőrizni vagy visszaállítani az egészségüket, elűzni a stresszt, kikapcsolódni. Több jógatípus közül válogathatunk, sokszor nem is könnyű a választás, mert nem tudjuk melyik megnevezés mit takar, mire számítsunk. Hogyan igazodjunk el a jóga útvesztőjében?
Idén is online formában rendezik meg a diabétesz világnapi eseményeket
Idén is online formában rendezik meg a diabétesz világnapi eseményeket
A fokozódó járványhelyzet miatt a Vanderlich Egészségcentrum Facebook oldalán keresztül követhető majd az online kerekasztal beszélgetés, melyben cukorbetegséggel küzdő édesanyák osztják meg tapasztalataikat.