Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sportiskola Balatonfűzfőn

2008. november 23. 19:17 // Forrás: nb1.hu
2008. november 21-e minden bizonnyal fontos dátumként fog bekerülni az Irinyi János Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény krónikás könyvébe. A sportiskola elindulása alkalmából a minap sportkonferenciát tartottak a mintegy 5000 fős településen.

A rendezvény fontosságát hűen tükrözi, hogy a sportágak legfelsőbb vezetői is megjelentek, név szerint: Elbert Gábor, az MLSZ főtitkára, Köpf Károly az MVLSZ főtitkára - ők ketten egyébként a konferencia védnökei voltak - Bicskei Bertalan a hazai labdarúgó edzőképzés irányítója, illetve Kovács Szilveszter, a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség főtitkára.
Az Irinyi iskola több mint 80 éves fennállása során mérföldkőhöz érkezett, hiszen nem megyeszékhelyen alapítottak sportiskolát. Az országban egészen pontosan 54 ilyen jellegű intézmény működik, ezzel is elősegítve a honi sport fejlődését. A számos sportágat felvonultató iskolarendszeren belül a balatonfűzfői iskolában a diákok a vízilabda, a labdarúgás, a vitorlázás, az úszás, a kosárlabda, és a triatlon közül választhatnak.
Nem véletlen természetesen, hogy ennyi mód van a napi testmozgás elérésére, mert Balatonfűzfő infrastrukturálisan is bőven megállja a helyét: impozáns uszodával, kikötővel, labdarúgó stadionnal, és tornateremmel büszkélkedhet.
Elbert Gábort a magyar sportban mindenhol tisztelet, és jogos elismertség övezi, amit magyar sportért már eddig is tett, az utánpótlás nevelést pedig szívügyének érzi. Véleménye szerint a fiatalokat a sport szeretetére kell nevelni, továbbá át kell alakítani a sportolókról kialakított képet.
- Már egészen korán, általános iskolás koromban eldöntöttem, hogy tenni szeretnék valamit a magyar sportért - mondta Elbert Gábor. - Ebben valószínűleg édesapám is nagy szerepet játszott, aki sportvezetőként dolgozott, így az ő hatása is döntőnek bizonyult számomra. Sokat sportoltam, de nem voltam elég ügyes, de az nem volt kérdés, hogy a sporton belül maradok. A mai magyar sport helyzetében három síkot kell alapvetően megkülönböztetnünk. Az első, hogy a rendszerváltáshoz képest hol tart a magyar sport, tehát mi mindent követtünk el, mi, akik sportban dolgozunk. Sajnos, azt be kell látnunk, hogy egyre kevesebben sportolnak. Ezen kívül meg kell vizsgálnunk az anyagi hátteret, harmadik pontként pedig sportág-specifikusan kell górcső alá vetnünk ezeket a feltételeket. Ezen a konferencián elsősorban a testnevelés helyzetéről beszélünk a közoktatásban, hiszek abban, hogy a testnevelők és vezetők tehetnek a legtöbbet a gyerekekért. A program hatásos működéséhez időre van szükség, én azonban nagyon büszke vagyok arra, hogy az Oktatási Minisztériummal sikerült kompromisszumot kötni, így a sportiskolai kerettanterv finanszírozása akadálytalan. Jó példa erre Kozármisleny, ahol Pardi Zoltán kollégámmal hoztunk létre ugyan ilyen intézményt. Ugyanakkor fontos feladatomnak tartom, hogy a labdarúgáson keresztül szolgáljam a magyar sport érdekeit.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.