Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Máig pörögnek a szoknyák

2013. október 29. 21:21
Néptáncról, a népművészet áthagyományozásának fontosságáról mesélt Ertl Pálné Kuti Mária néptáncoktató a Veszprémi Múzeumegylet Néprajzkutató Szakcsoportjának szervezésében október 29-én a Laczkó Dezső Múzeumban.

A munkavállalás, a hivatás terén némi szűkítéssel kétféle ember létezik: az, aki már gyerekként tudja, mi akar lenni felnőttként, mi lesz az ő hivatása és az, akiben csak később fogalmazódik meg a válasz. Ertl Pálné Kuti Mária az előbbi csoportba tartozik. Már gyerekfejjel bizonyosan tudta, az ő feladata az, hogy tanítson, a hőn szeretett népdalok révén megmutassa a magyar gyerekeknek az élet szépségeit. Ennek fejében kitűnően el is végezte Balassagyarmaton az általános iskola felső tagozatát, a Veszprémi Tanítóképzőre mégsem vették fel elsőre, így egy ideig a Pápai Református Kollégiumban tanult magántanulóként. Második nekifutásra már a Tanítóképző is összejött, majd az iskolapadból kikerülve a Nógrád megyei Rimócon kötött ki, ahol végleg elköteleződött a néphagyományok iránt.

– Rimócon mindenki a népművészetnek élt, az emberek folyamatosan daloltak, virágzottak a népszokások, és a népviselet sem csak a szekrényben porosodott. Olyan mélyen élt a gyerekekben is a népdalok iránti szeretet, hogy amikor a negyedikes osztályban azt a feladatot adtam ki a diákoknak, hogy hozzanak olyan népdalokat, amiket ismernek, az egyik kislány négyszáz népdallal a tarsolyában tért vissza. Ő volt Kanyó Margit, aki azóta híres népdalénekessé vált, hangja a mai napig felcsendül a néptáncok alatt – mesélte szeretetteljes nosztalgiával Kuti Mária.

A rimóci évek aztán egész pályafutását megpecsételték. Olyan neves tanítómesterei voltak a Népdalművelő Intézetből, mint Timár Sándor, Martin György, Györgyfalvai Katalin, Novák Ferenc, emellett pedig a gyermeknéptánc oktatói képesítést is megszerezte. Később, Veszprém megyébe visszatérve is ezek az impressziók inspirálták munkájában. Két éves pulai kitérő után, 1959-ben Litérre került, ahol azonnal megkezdte a gyermekeknek a néptánc oktatását.

Lendületes kezdéssel indított a néptánc csoport, ’64-ben már szép eredményeket értek el az első országos megmérettetésen, a hetvenes években pedig fokozódtak a sikerek. Az 1977-78-as „Röpülj páva” című vetélkedőt követően a csoport felvette a Zöldág Együttes nevet, amely azóta nemzedékeket ismertet meg a néptánc világával. „Nekem mindig is fontos volt, hogy a gyerekek az életben is találkozzanak mindazzal a szépséggel, ami a néptáncban rejlik és megismerkedjenek a múlttal” – fogalmazott Kuti Mária, miközben videofelvételek segítségével idézte fel az együttes legszebb pillanatait.

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a Harmónia, amiben egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd igazán: örvendjen az egész világ!” – vallotta Kodály Zoltán, s ugyanebben a szellemiségben vezette a csoportot Kuti Mária is. Ezt a „világító és melegítő erőt” igyekezett átadni csoportjával együtt a zánkai táborok szolgálatellátó tevékenységei alatt (1976-90), a jeles eseménysorozatokon, amikor végigtáncolhattak a Balaton parton, és ’86-ban is, amikor vendégül látták a galántaikat.

A kilencvenes évektől kezdve immár nemcsak a határokon belül, de azon kívül is megajándékozta a közt a Zöldág – finn, török, belgiumi, ausztriai, angliai és olasz fellépések követték egymást, három csoporttal, Berenccsel, Eszennyel és Sepsiszentgyörggyel a mai napig is aktív cserekapcsolatot folytatnak. A munkában nagy segítségére van Kuti Máriának Pintér Kata, egykori tag, aki ’87-től kezdve már végzett tanítónőként oktat. Nagy örömnek számított a Petőfi Színházzal közös együttműködés, a sümegi, nagyvázsonyi várjátékokon vagy éppen az Európa Parlamentben tett fellépések, de a legnagyobb büszkeség Kuti Mária életében mégis csak az új nemzedék kiépülése, a Szárazág Együttes létrejötte.

– A mai napig pörögnek a szoknyák, most már nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek között is. A táncoló gyerekek szüleiből alakult egy csoport, akiket annyira elragadott a tánc, hogy maguk is belevágtak, és tizenkét éve játékos keretek között, alkalmanként ők is fellépnek. Viccesen belőlük alakult a Szárazág. Emellett pedig öt éve Vastag Richárd vezetésével létrejött egy állandó Szárazág Együttes is a népművészet megőrzésének céljával. Ma tehát három állandó együttesünk van: a Zöldág a gyerekeknek, a Zöldág Ifjúsági Néptánc Együttes és a Szárazág. Hisszük, hogy mindennek megtartó ereje van, amit mi szívvel-lélekkel végzünk – mondta el előadása végén Ertl Pálné Kuti Mária.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.