Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészettörténet más megközelítésből

2013. november 12. 20:36
A jó művészettörténész feladata a mű és a közönség közötti kapcsolat elősegítése – derült ki Gopcsa Katalin művészettörténész a Múzeumi Szabadegyetem keretében tartott előadásából kedden délután a Laczkó Dezső Múzeumban.

Gopcsa Katalin „Évtizedek művészettörténészként vidéken” címmel tartott – akárcsak a Múzeumi Szabadegyetem eddigi előadói – személyes hangvételű előadást. Leszögezte, fontosnak tartja, hogy ne csak a nagy művészekről essék szó, és ne csak őket ismerjék az emberek, hiszen a kevésbé híres alkotók között is bőven akad említésre méltó. 1972-ben végeztem az ELTE BTK művészettörténet-francia-magyar szakán, ahol egy elég elitista képzésnek lehettünk a részei, aztán kilépve az egyetem kapuján már rájöttem, hogy a művészettörténet nemcsak Michelangeloból és a legnagyobb nevekből áll, hanem rajtuk kívül még rengeteg tehetséges művész munkálkodik – árulta el Gopcsa Katalin.

Gopcsa Katalin (Fotók: Oszkó Zsuzsa)Gopcsa Katalin (Fotók: Oszkó Zsuzsa)

Már gimnazistaként is rendszeresen bejárt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba, majd 1986-tól újra itt helyezkedett el. Saját bevallása szerint itt tanulta meg igazán a szakma minden csínját-bínját. Ez az épület volt A Múzeum, nagyon fontos volt, hogy mi történik itt. Éri István igazgatása alatt igazi familiáris légkört alakult ki, Kralovánszky Alán összefogta a múzeumi gárdát és megmutatta, mennyire fontos a csapat összetartó ereje. Itt tanultam meg még a gimnáziumi évek alatt, a Balatoni Almanach munkám kapcsán, hogy egy kiállítást nem elég kitalálni, tudni kell, mit tartunk jó képnek, hol lehet elhelyezni, összességében nagyon nagy felkészültséget kíván meg ez a munka – fogalmazott.

Egy Egry József kiállítás során tapasztalta meg azt is, mennyivel nagyszerűbb élmény, amikor élőben láthatunk egy gyűjteményt, nem csak reprodukcióban. Azóta is ebben a szellemben dolgozik, és erre próbál ösztönözni mindenkit: szemben az általános „mindent a szemnek, semmit a kéznek” nézettel előadása alatt a közönség kezébe vehetett és közelebbről is megvizsgálhatott néhány múzeumi tárgyat. Gopcsa Katalin szerint ugyanis a művészettörténész feladata, hogy elősegítse a mű és a közönség közötti kapcsolatot – ebben ő bizonyosan ötösre vizsgázott.

Számos más kiállítás is kötődik a nevéhez, az egyik legjelentősebb a Szekeres Károly keramikus munkáiból készült tárlat – részben ez és a herendiekkel kialakított jó kapcsolat járult hozzá ahhoz, hogy a későbbiekben több műtárggyal is gyarapodott a múzeum anyaga. Emellett szervezett kiállítást többek között Lovason Nicolas Schöfferről, Tihanyban Korniss Péter fotóművész képeiből és Schéner Mihály munkáiból, több ízben Csikász Imrével is foglalkozott. Az ő nevéhez fűződik az 1990-es Ajkai üvegszimpozion megszervezése, évtizedekig gondozta a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum kiállításait.

Több könyvet írt, szerkesztett, például Diénes Attiláról, Szilágyi Lackóról, Családi fényképalbumok című cikke korai szenvedélyére utal – eredendően fotózni szeretett volna. Szoros kapcsolatot alakított ki a veszprémi művészekkel, többször szervezett kiállítást a Veszprémi Művész Céhnek, munkájukat kötetben összegezte. A Veszprém Televízióban Kép a képben címmel művészeti magazint szerkesztett 1992 és 2001 között, az Arckép a képben, a Képes Krónika és a Városkép a képben szekciókban portrékat, képeket, megyei építészeti remekeket láthatott a néző.

Ma már nyugdíjas, de a művészettörténet iránti szerelme csillapíthatatlan. Az utóbbi években különböző játékokkal kezdett el foglalkozni: többek között veszprémi köztéri szobrokat, épületrészleteket, a magyar művészettörténet alakjait ábrázoló memóriakártyák, makettek, kirakók segítségével, sok-sok élvezettel tanítja meg a gyerekeknek a más körülmények között talán túlságosan „tankönyvszagúnak” gondolt művészet történetét.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.