Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Betekintés a restaurátorok izgalmas világába

2013. november 28. 11:12
A múzeumi restaurálás és a műtárgyvédelem világába enged betekintést a Laczkó Dezső Múzeum legújabb kiállítása, mely Nyitott Műhely címmel nyílt meg november 28-án.

– Ez alapvetően egy vándorkiállítás, ami körülbelül egy éves múltra tekint vissza. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően eddig három helyszínen avathattuk be az érdeklődőket a restaurálás izgalmas, sokszínű világába – Győrben, Komárnoban és Székesfehérváron. Mindenhol nagy érdeklődésnek örvendett. A Laczkó Dezső Múzeumban ennek a kiállításnak most egy – nem csak műtárgyakkal gazdagodott, hanem – a kiállítással azonos alapterületű – interaktív térrel kibővített verzióját láthatja a közönség – avattak be minket Egervári Márta (MVOv. textil-) és Galambos Csilla (szilikát -) restaurátorok.

Ennek érdekében rengeteg érdekes technikai és látványbeli elgondolás született, melynek alap ötletét Kovács Ilona (papír restaurátor és kiállításrendező) adta. A megvalósítók – a fent említetteken kívül Farkas Attila és Pálffy Sándor (fém-), K. Juhász Andrea (textil-) Heilig Csaba (általános restaurátor), Petlánovics Zoltán (műbútor asztalos), Farda Zoltán és Perényi András (kiállításépítő), Trexler Judit (számítógépes grafika).

Belépve a terembe molinókat láthat a közönség – a sérült, szennyezett, földből előkerült, korrodált tárgyak fotóival és rövid (angol-, magyar nyelvű) leírásokkal –, melyek részletesebb betekintést nyújtanak a restaurátorok világába és abba, miképpen konzerválják, restaurálják Veszprém megye közgyűjteményeiben található műtárgyakat. Elolvashatjuk többek között régészeti leletek restaurálásának módszereit, a textilrestaurálás rejtelmeit vagy éppen egy 19. századi herendi porcelán dísztárgynak a történetét. Ezután ezeket a műtárgyakat tisztított, konzervált és restaurált állapotban élőben is megtekinthetik az érdeklődők a vitrinekben, megbizonyosodva róla, milyen bámulatos munkát képesek elvégezni sokszor a restaurátorok. A közönség betekintést nyerhet abba is, hogyan, milyen technikával készülnek el ezeknek a műtárgyaknak a másolatai.

Ezt követi talán a kiállítás legérdekesebb része, hiszen az interaktivitás jegyében magunk is kipróbálhatjuk, hogyan állnánk meg a helyünket restaurátorként. A "Fedezd fel" részen a tapintás és a látás érzékeinkre hagyatkozva felfedezhetjük, egyáltalán felismernénk-e a tárgyakat alkotó alapanyagokat. A „Próbáld ki” falon elhelyezett csipkeverő minták, fonási technikák segítségével kézügyességünkről, térlátásunkról tehetünk tanúbizonyságot – színes nézeti, szerkezeti ábrák és sablonrajzok is rendelkezésre állnak ehhez; de akár a réz poncolását, cizellálását is elleshetjük. Egy kisebb gyermekcsoport a szemünk előtt rak össze törött cserepeket úgy, hogy azok újra teljesen épnek tűnjenek.

A szervezők még egy érdekességgel készültek, hiszen a kiállítás végén – egy elektronikus játékkal, a régi "KÉRDEZZ-FELELEK" mintájára –, miután mindent elolvastunk, láttunk és kipróbáltunk, le is ellenőrizhetjük frissen szerzett tudásunkat.

Egervári Márta elárulta azt is, hogy a Laczkó Dezső Múzeum a térségben az egyetlen olyan intézmény, ahol a tárgyrestaurálás szakterületeinek szinte minden ágát felölelő, magasan kvalifikált szakember gárda dolgozik, ezért szeretnék, ha az emberekhez eljutna ez az információ és ezután bizalommal fordulnának hozzájuk, szaktanácsot kérnének értékes tárgyaik, műtárgyaik tárolásával, ápolásával, kiállításával, szállításával, csomagolásával kapcsolatban. Adott esetben elhoznák felújításra váró műtárgyaikat; mert az ebből befolyó összeget további állami műtárgyak restaurálására fordíthatnák. Azt is szívesen fogadják, aki „csupán” a szakma iránt érdeklődik, iskolai gyakorlatra jelentkezik.

A Laczkó Dezső Múzeum Nyitott Műhely című kiállítása 2014. február 16-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig látogatható.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.